Amateurfotograaf uit Sint-Eloois-Winkel prijkt in boek vol toppers

Johan Bossuyt is apetrots zijn een van zijn beelden in het boek is opgenomen, maar wil de foto zelf pas tijdens Buren bij Kunstenaars tonen. (foto JCR)
Philippe Verhaest

Als ‘kleine’ hobbyfotograaf tussen toppers als Noortje Palmers, Jimmy Kets en Bieke Depoorter prijken: de Winkelse Johan Bossuyt is er in geslaagd. Een beeld van een Gullegemse straat werd opgenomen in The Book of #Belgianroads, dat de meest erbarmelijke wegen van ons land wil tonen. “Het is een ongelooflijke eer om naast zo’n namen te mogen prijken”, zegt Johan.

Een gepassioneerd amateurfotograaf. Zo kan je Johan Bossuyt (59) het best omschrijven. Al slaat die ‘amateur’ niet op de foto’s die hij aflevert, want die zijn van absolute topkwaliteit. Beroepshalve werkt de Winkelnaar als meubelstoffeerder bij Moments Furniture in Ingelmunster, maar zo goed als al zijn vrije momenten spendeert hij aan fotografie. “Dat heeft me altijd al geïnteresseerd”, opent Johan zijn verhaal. “Als kind speelde ik al met het toestel van mijn papa, maar sinds een twaalftal jaar ben ik er erg intensief mee bezig.”

Johan volgde zijn eerste opleidingen bij Ann Eecloo in Izegem en volgt nu nog altijd cursussen fotografie bij Creo in Roeselare, waar hij door Christophe Wittebolle begeleid wordt. “Ann heeft me de basisbeginselen van de fotografie bijgebracht. Daar ben ik haar nog altijd erg dankbaar voor. Maar ik blijf les volgen, want je kan als fotograaf alleen maar bijleren. Mijn laatste foto mag dan nog zo goed geweest zijn, het kan nog altijd, beter, vind ik.”

“Ik kan er mezelf ook helemaal in verliezen. Fotografie is zonder meer mijn grote uitlaatklep. Ik ben er letterlijk elke dag mee bezig. Niet dat ik dagelijks tientallen foto’s neem, maar ik lees er veel over, doe aan research of bewerk beelden in Photoshop of Lightroom. De foto maken, is slechts een klein deeltje van het grotere plaatje.”

Tot mijn eigen verbazing werd een van mijn ingezonden foto’s geselecteerd. Daar ben ik heel erg trots op

Dankzij de fotografie kijkt Johan ook anders naar de wereld. “In termen van cadrage, als het ware”, glimlacht hij. “Letterlijk overal gaat er wel wat schoonheid in schuil. Het is gewoon zaak van het te zien. En dat kan je leren.”

Buren bij Kunstenaars

Johan houdt het meest van straatfotografie. “Zwart-witbeelden waarbij ik mensen zo spontaan mogelijk in beeld kan brengen. Ook stoeten en optochten vereeuwig ik graag. Maar ook studiofotografie is erg boeiend. Eigenlijk beschouw ik elke foto als een klein schilderijtje. En wanneer ik een nieuwe techniek kan gebruiken, voelt dat goed.”

Hoewel Johans foto’s echte pareltjes zijn, loopt hij zelf niet te koop met zijn werk. “Ik ben van nature erg bescheiden”, zegt hij. “En wat is een goede foto? Smaken verschillen.” Maar hoe belandt hij dan in een boek vol gerenommeerde fotografen? “Via Christophe Wittebolle. Hij stuurde me de wedstrijd door en ik besloot mijn kans te wagen. Tot mijn grote verbazing werd een van mijn twee ingezonden foto’s geselecteerd. Daar ben ik echt wel trots op. Heel toevallig stootte ik in Gullegem op een stukje straat dat de toestand van onze Belgische wegen perfect in beeld brengt. En samen met 45 andere amateurfotografen prijk ik nu tussen tal van topnamen uit het wereldje. Heel mooi.”

De bewuste foto houdt Johan nog geheim. “Dit najaar neem ik opnieuw deel aan Buren bij Kunstenaars en dat beeld moet het pronkstuk van mijn collectie worden. Nog even geduld, dus”, knipoogt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier