Amanda is icoon van Alexandres kledinglijn

Alexandre Vanwynsberghe in zijn galerie met de eerste kledinglijn rond Amanda en met op de muur enkele van de doeken over hetzelfde typetje. (Foto DJW)
Redactie KW

Tijdens het opendeurweekend van zaterdag 16 en zondag 17 maart kan iedereen kennismaken met de eerste kledinglijn en met de eigen kunstwerken van Alexandre Vanwynsberghe in zijn galerie Alexandre Art aan de Gentseweg 559 in Sint-Eloois-Vijve. Wat daarbij zeker opvalt is het figuurtje Amanda Paresseuse.

Dat figuurtje wordt als persoonlijk icoon afgedrukt met bijhorende tekst op de sweaters en shirts, geheel volgens het ontwerp van Alexandre. Daarnaast figureert hetzelfde figuurtje ook op de schilderijen die de kunstenaar-graficus sinds een jaar maakt. Voor de ontwerper en bedenker is Amanda bijgevolg heel belangrijk.

Alexandre Vanwynsberghe: “Ik was al een hele tijd bezig met mijn doeken die je echt modern abstract, ook wel pop-art, kan noemen. Zij draaien rond sfeer, beleving, toestanden en bedenkingen van en over onze wereld. Soms met een tekst of slogan eraan toegevoegd.”

Hip maar toch lui

“En terwijl ik op die manier aan het werk was, dacht ik er ineens aan om een eigen figuurtje, een personage van mezelf te bedenken. Ik tekende, schilderde en arriveerde bij een vrouw die wel hip is maar toch ook zeer lui, van luxe houdt, alleen maar stapt en shopt maar eigenlijk niet werkt. Ik gaf ze de naam Amanda Paresseuse waarbij de Franse familienaam staat voor lui. Zo stelde ik haar ook op mijn eerste doeken voor.”

“Amanda groeide al tekenend”

“Daarbij hoorden ook teksten. Een ervan met de tekst ‘Wanted’ heb ik zeker een jaar lang geschilderd en nog eens geschilderd. Exemplaren van dit doek hangen in verschillende handelszaken, winkels en bedrijven in het Waregemse. Tegelijk was het woord ‘Wanted’ dat ik eraan toevoegde ook een trigger, een aansporing en aanzet om meer Amanda’s te maken. Maar elk nieuw doek toonde een evolutie in het leventje van mijn figuurtje: van lui over actief, rockend en dan zelfs opgepakt worden. Daarvan heb ik nu een reeksje van vier hangen in mijn galerie.’

Amanda op textiel

Van Amanda op doek naar afdrukken op sweaters uit biokatoen en op shirts: voor Alexandre Vanwynsberghe is het een kleine stap. Van opleiding is hij graficus, hij kreeg een opleiding in publiciteitsvoering, later verkoop & management en koos uiteindelijk voor een zelfstandige job in zijn eigen galerie waar hij zijn werken te koop aanbiedt. Eerst was dat nog in een pand aan de Industrielaan in Waregem, nu sinds zes maanden aan de Gentseweg 559 in Sint-Eloois-Vijve.

“Amanda groeide al tekenend. Ik probeerde iets uit, bedacht een typetje dat modern is, dat mensen moet aanspreken en zeker een jonger publiek interesseert. Het figuurtje zette ik op doek en bedacht daarbij haar persoonlijke achtergrond waarnaar de teksten verwijzen, over hoe ze is en hoe ze zich verder ontwikkelt. Door de vraag naar meer en ook doordat verschillende kennissen mij erop wezen dat er meer mogelijk is met Amanda kwam ik op het idee sweaters en shirts te laten bedrukken met dit typetje. Dat is intussen gebeurd. Dit weekend stel ik tijdens de opendeurtweedaagse in Alexandre Art deze kledinglijn voor. Benieuwd wat het zal worden.”

Met de textielen Amanda – haar naam staat binnenin op elke sweater en shirt – wil Alexandre Vanwynsberghe Vlaanderen en eigenlijk heel het land veroveren. Eerst zal hij alle textielzaken in de ruime regio bezoeken en dan geleidelijk uitbreiden. Bedoeling is dat zeker jongeren ze daar kunnen aanschaffen. Geleidelijk aan moet dan de uitbreiding van het afzetgebied volgen.

“Dat is toch de intentie. Voor het Brusselse heb ik nu al een vertegenwoordiger gevonden die de collectie zal voorstellen en verkopen. Daarna volgt allicht de rest van het land. Ik ben dan ook benieuwd wat het allemaal zal geven.”

Nieuwe tekeningen

“Intussen wil ik mij ook bezig houden met de verdere ontwikkeling van Amanda, met nieuwe doeken en tekeningen voor textiel. Ook belangrijk: na deze tweedaagse ben ik altijd open op zaterdag van 10 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 13 uur.” (DJW)

Opendeur Alexandre Art: zaterdag 16 en zondag 17 maart van 10 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier