Alveringemse hulpverleners kunnen parkeren op opritten

Raadslid Sylvie Thieren lanceert het initiatief Parkeer en Zorg, ten behoeve van de hulpverleners in het dorp. (foto AB)
Redactie KW

Op vraag van raadslid Sylvie Thieren uit Beveren heeft Alveringem het project Parkeer en Zorg opgestart. Het opzet is eenvoudig: burgers stellen hun oprit kort ter beschikking van thuisverpleegkundigen, artsen en ziekenvervoer.

Het project Parkeer en Zorg richt zich tot mensen die zelf zorg nodig hebben, maar ook tot hun buren en bij uitbreiding tot de hele gemeenschap. Door een sticker ‘Parkeer en Zorg’ aan het raam te hangen, stelt een burger zijn of haar oprit ter beschikking van een arts of thuisverpleegkundige die in de dichte omgeving een patiënt bezoekt. De stickers zijn gratis verkrijgbaar op het gemeentehuis. De zorgverlener in kwestie legt een kaartje met naam en telefoonnummer voor de ruit van de wagen, voor het geval de eigenaar van de oprit plots toch weg moet. Ook deze kaartjes zijn gratis verkrijgbaar op het gemeentehuis.

Parkeerdruk

“Ik weet ook wel dat in groot-Alveringem de parkeerdruk lang niet zo hoog is als in bijvoorbeeld Veurne”, zegt Sylvie Thieren (CD&V). “Maar het verhaal van een thuisverpleegkundige deed me toch beslissen om het voorstel te doen. Er was een begrafenis aan de gang in het kleine Beveren en de dame had tien minuten naar een reglementaire parkeerplaats gezocht. Wie in tijdnood is, durft zich misschien toch een enkele keer niet helemaal volgens het boekje parkeren. Waardoor je het risico loopt op een boze reactie van een medeburger of zelfs een boete. Ik roep alle burgers die hieraan hun steentje willen bijdragen op om in het gemeentehuis zo’n sticker te halen. Het is een heel eenvoudige oplossing voor een reëel probleem. Het gemeentebestuur liet vorig jaar al de stickers drukken. Maar er is nog nauwelijks vraag naar geweest. Ik vermoed dat het initiatief echt nog niet bekend is.”

Reacties

Wij vroegen aan de thuisverpleegkundigen Alien Coopman uit Beveren, Greet Vandeputte uit Izenberge, Sabine Pauwelyn uit Oeren en Karen Ameloot uit Alveringem of zij tijdens het uitoefenen van hun job parkeerproblemen ervaren. Enkel Karen heeft al van het initiatief gehoord. En alle vier zeggen ze hetzelfde: dat er in tegenstelling tot bijvoorbeeld Veurne waar je kan blijven rondrijden weinig of geen problemen zijn. “Enkel in de Nieuwstraat gebeurt het dat je geen plaatsje vindt. Maar een stukje wandelen, is ook gezond”, glimlacht Sabine Pauwelyn. Toch vinden ze het project ‘Zorg en Parkeer’ een goed initiatief. “Als het aanbod er is, kunnen we er zo nodig gebruik van maken.”

Ook twee huisartsen geven hun mening. “Ik heb bijna nooit last ondervonden, maar toch kan het altijd nuttig zijn om enkele adressen te kennen waar we in nood even kunnen staan“, reageert dokter Vanhauwe. Dokter Verrue zegt dat hij meestal wel een parkeerplaats vindt. “Is er toch een keer een probleem, dan tonen buren doorgaans wel begrip als je omwille van hoogdringendheid even voor hun oprit staat. Veurne is een heel ander verhaal”, zegt dokter Verrue.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier