“Altijd water bij de wijn doen”

Redactie KW

Wat is het geheim van een goed huwelijk? We vroegen het enkele ervaringsdeskundigen. Dirk Allary (43) en Angelique Vandekerckhove (41) uit Gistel kunnen al een beetje meepraten, want zijn binnenkort vijf jaar getrouwd. We brachten hen samen met Laura Deschacht (95) en Marcel Vermeersch (96) uit Oudenburg, die in november liefst 74 huwelijksjaren op de teller hebben.

“Water in de wijn doen hé”, is het spontane antwoord van Laura als we haar de vraag voorschotelen wat je moet doen om 73 jaar gelukkig samen te blijven. “En je moet natuurlijk gezond blijven, maar dat is altijd een vraagteken. Marcel was dikwijls weg voor zijn werk. Hij ging werken op de Franse bietenvelden en was de laatste 25 jaar van zijn loopbaan als metselaar aan de slag. Ik was huisvrouw. Maar als hij thuiskwam, was de liefde des te groter. Je moet goed overeenkomen hé.”

Huismoeder Angelique en vrachtwagenchauffeur Dirk zijn in juni vijf jaar getrouwd, maar wel al 16 jaar een koppel. “Het werd hoog tijd om te trouwen hé”, leggen ze uit. “Vroeger was dat geen mode hoor”, maakt Laura meteen duidelijk. “Samen zijn zonder te trouwen, dat zou niet mogen!” “Maar onze relatie is hetzelfde als voor we trouwden”, zegt Dirk. “Je hoort nochtans mensen die jaren samen zijn, dan trouwen en na enkele maanden uit elkaar gaan.”

Op één lijn zitten

“Bij ons niet”, aldus Angelique. “Je moet inderdaad water bij de wijn doen en op één lijn zitten voor wat de kinderen betreft. We hebben samen nog drie kinderen thuis: Kioni, Axana en Zoë. Zelf heb ik nog twee oudere kinderen, Gianni en Angelo. Of we nooit discussie hebben? Dat gebeurt. Maar eigenlijk niet zoveel.” “Natuurlijk heb je eens woorden. Dat is normaal hé”, weet Laura. “Maar achteraf vergeet je dat weer.”

Laura en Marcel hebben drie kinderen. Een kindje overleed al na zes maanden en zoon Roland kwam in 1967 bij een ongeval om het leven. Hij was amper 20. Enkel dochter Clairette bleef over. Zij woont nu met haar ouders in het woonzorgcentrum Riethove in Oudenburg en helpt de zorg voor hen zoveel mogelijk dragen.

Vrijheid geven

Of je elkaar ook vrijheid moet geven? “Ja, maar te veel is niet goed”, denkt Dirk. “Zo gaat Angelique graag eens shoppen met vriendinnen. En ik leef me uit met vogelpik en biljart.” Maar ook bij de oudere generatie had elk zijn hobby. “Marcel was duivenmelker”, aldus Laura. “Ik ging graag op reis, maar hij ging bijna nooit mee. Hij moest voor zijn duiven zorgen.”

Beide koppels hebben ook hun mening over het hoge aantal echtscheidingen. “Er zijn er veel die op het werk een minnaar of minnares hebben”, zegt Dirk. En het gedacht van Laura gaat in dezelfde richting. “Doordat nu ook de vrouwen uit werken gaan, lopen mannen en vrouwen meer door elkaar. En dan kan van alles gebeuren hé! Of de een gaat niet graag weg en de ander gaat juist wel graag weg.”

Maar in dit gezelschap is de liefde nog altijd even groot, na bijna vijf of bijna 74 jaar. “Wij kunnen niet meer op elkaars schoot zitten, maar de liefde is nog altijd hetzelfde”, verzekert Laura. “En wij zijn ook nog altijd even verliefd als toen we elkaar leerden kennen”, besluiten Angelique en Dirk.

(Hannes Hosten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier