Als militair cyclist naar Ieper voor Omloop der Slagvelden

Aan de start van de Omloop der Slagvelden staat ook Bruggeling Stefaan Vergaerde. © Davy Coghe
Redactie KW

Toon Duyck uit Assebroek organiseert met de vereniging Ore uit Oudenburg de Omloop der Slagvelden, dit precies 100 jaar na de eerste editie. Op zondag 5 mei starten een 20-tal deelnemers voor een rit van 75 kilometer naar Ieper. “Van de 87 deelnemers kwamen toen slechts 20 mensen aan. We willen op zijn minst beter doen”, lacht Toon.

Op zondag 5 mei om 9.30 uur vertrekt de Omloop der Slagvelden aan brouwerij Bourgogne de Flandres in de Kartuizerinnestraat in Brugge. Initiatiefnemer Toon Duyck verdiept zich al jaren in de geschiedenis van de fiets. Eerder organiseerde hij ook al een wedstrijd op hoge bi-fietsen (met een groot wiel vooraan en klein wiel achteraan, red.) en nu rijdt hij zelf de Omloop op een fiets die in 1900 werd gemaakt door FN (Fabrique Nationale Herstal), de bekende wapenfabriek.

Vier etappes

“Precies 100 jaar na de eerste omloop zullen wij de rit overdoen”, aldus Toon. “Van de 87 deelnemers kwamen toen slechts 20 mensen aan. Het leek meer op een cyclocross tussen de brokstukken van de oorlog…”

“Onderweg naar Ieper was heel wat kapot geschoten en waren de herstellingen nog niet gestart”, gaat Toon verder. “Het was een streek waar heel hard werd gevochten. Ook van de 40 begeleidende wagens zijn er slechts vier aangekomen in Ieper. We willen het nu op zijn minst beter doen (lacht). We leggen de 75 kilometer af in vier etappes met stops in Ichtegem, Beerst en Alveringem. In Alveringem stoppen we bij Frank Becuwe die een boek schreef met daandacht voor de Omloop. Rond 17.30 uur zullen we aankomen in Ieper. We worden ontvangen in de Hallen en wonen om 20 uur ook de Last Post bij.”

Onderweg naar Ichtegem stopt de groep ook aan rstaurant Phare de Vie in Sint-Andries. “Dat doen we om Jules Vanhevel te herdenken. Hij is in 1969 overleden en viel tijdens de Omloop op die plaats. Hij nam in 1919 ook deel aan de Ronde der Slagvelden die werd gereden tussen Brussel en het Franse Amiens, goed voor een afstand van 400 km.”

Krak van Brugge

Aan de start van de Omloop der Slagvelden staat ook Bruggeling Stefaan Vergaerde, die in het verleden al werd verkozen door onze lezers tot Krak van Brugge. Hij is al jaren bezig met verkeers- en oorlogseducatie. “Ik heb meteen toegezegd en vind dit een schitterend initiatief”, zegt hij. “Ik zal gekleed zijn als militair cyclist, een Belgisch regiment dat de schrik van de Duitsers was. Ze waren bekend als de zwarte duivels. In WO I kregen ze de steun van het vierde linie Regiment dat gekazerneerd was aan de Kruispoort waar nu de rechtbank staat. De cyclisten hebben bij het leger nog bestaan in het Duitse Spich tot begin de jaren 2000.”

“Het zal hoe dan ook wennen zijn om met zo’n oude fiets te rijden. Ik draag ook een wapen en het volledige uniform.” Op zondag 5 mei vertrekt de groep om 9.30 uur en dat zal ongetwijfeld voor het nodige spektakel zorgen. “Het is leuk dat wij 100 jaar later de rit kunnen overdoen en gelukkig kunnen we nu rekenen op betere wegen”, lacht Stefaan.

Toon Duyck wijst nog op het feit dat de allereerste koers werd georganiseerd 150 jaar geleden. “Die startte in Veurne”, zegt hij. “Ik wil op 16 juni ook nog het werelduurrecord aanvallen met de eerste fiets met schuifpedalen gemaakt van karrenwielen. Daarmee zal ik tussen Brugge en het Nederlandse Sluis rijden.” (Niels De Boysere en Stefaan Reuse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier