Alles kwijt door brand, maar Lauwenaars Curd en Debbie denken alweer aan anderen

De zware brand vorige week woensdag verwoestte het huis van Debbie en Curd. © CLL
Redactie KW

Dinsdag 30 oktober 2018, een dag die voor altijd in het geheugen van Curd Vergote (41) en Debbie Vanhoutte (30) staat gegrift. Een schreeuw van hun dochter. Meer was er niet nodig om het leven van dit kroostrijke gezin met vier kinderen overhoop te halen. Een elektrisch falen herleidde hun nette woning en de thuisbasis van hun vzw tot as. Het begin van een hoop kopzorgen, maar ook de start van een onophoudelijke stroom van steun.

Curd en Debbie ontvangen ons in de kleine studio die tijdelijk als woonst moet dienen. Hun gezichten dragen nog de sporen van de, met stress overladen periode. Een periode die helaas nog niet aan zijn einde is gekomen, zo blijkt.

Het verhaal van beide Lauwenaars is door zowat elke inwoner van de gemeente gekend. Op die beruchte dinsdagavond, omstreeks 21 uur, werd het gezin opgeschrikt door een brand. Een probleem met de bekabeling, tussen het plafond van de badkamer en het dak van de woning, was de oorzaak van een felle en genadeloze brand. Hun levenswerk werd op een paar uur tijd herleid tot een zee van as en verkoold hout. Niet alleen hun woonst en de thuis van hun vier kinderen werd met de grond gelijk gemaakt, ook de uitvalsbasis van hun vzw ‘Voedselhoek, steuntje in de rug Lauwe’ werd compleet vernield.

Die dinsdag kwam ons leven abrupt tot een complete stilstand“, aldus een aangeslagen Curd. “We waren op slag alles kwijt.” Maar nog voor de brand volledig geblust was, schoot een heuse solidariteitscampagne uit de startblokken.

Chiromeisjes

Onder impuls van de Chiromeisjes van Lauwe, waar het 6-jarig dochtertje lid van is en vormgegeven door Birgit Leman en Valerie Vlaminck (beiden leden van de Chiro) werd via sociale media massaal opgeroepen om het getroffen gezin te helpen. “Er werd een Facebookgroep gestart, er werd een lijst bijgehouden met wat we dringend nodig hadden en er werd zelfs een crowdfunding op poten gezet. We konden onze ogen niet geloven“, zegt Debbie.

Debbie en Curd verblijven tijdelijk in een studiootje van familie.
Debbie en Curd verblijven tijdelijk in een studiootje van familie.© CLL

Vanuit de gemeente kregen we nagenoeg meteen een crisiswoning in de Harmoniestraat in Menen toegewezen“, pikt Curd opnieuw in. “Helaas was dat niet echt een succesverhaal. Bij het ontwaken na onze eerste nacht in de crisiswoning, stonden we met onze voeten in het water. De boiler had het begeven en een oplossing was niet meteen voorhanden.” De vader van Debbie, zelf een inwoner van Lauwe, bood dan maar zijn eigen woonst aan als tijdelijk onderkomen. Een bescheiden studio in het centrum van de gemeente, waar de familie probeert om het beste van een moeilijke situatie te maken.

Overrompeling

De solidariteitsactie schakelde ondertussen een versnelling hoger en kwam zondag tot haar hoogtepunt. Iedereen die zijn steentje wilde bijdragen, blies tussen 14 en 17 uur verzamelen in de Wevelgemstraat. De meisjes van de Chiro leidden alles in goede banen, geen overbodige luxe want in no time stond de loods volgepakt met elektrische apparatuur, speelgoed, kledij en allerlei andere zaken. “De overrompeling was enorm”, zegt Curd. “We zouden zelfs durven stellen dat we nu te veel hebben, maar dat is misschien meteen ook goed nieuws. Samen met ons huist ging ook het gebouw van onze vzw in de vlammen op.”

“Ik denk dat we nu zelfs te veel hebben, wat we niet kunnen gebruiken, schenken we sowieso weg”

Al jaren zetten Debbie en Curd zich in voor de minderbedeelden uit de streek. Voedselbedeling, sinterklaasfeestjes voor families die het niet zo breed hebben of een onderdak voor de daklozen in de winter. Niets was de goedwillige familie te veel. “Het materiaal dat we hebben gekregen maar dat we zelf niet of niet meer kunnen gebruiken, gaan we dan ook schenken aan andere families in nood“, weet Debbie. “Voor ons gezin hebben we, behalve onze woonst, ondertussen zowat alles opnieuw kunnen verzamelen.”

“De hulp die we van bekenden en zelfs onbekenden kregen is onbeschrijfelijk, we gaan nooit genoeg dankbaarheid kunnen tonen“, glimlacht Curd. “Nu start echter de zoektocht naar een locatie waar we onze vzw opnieuw kunnen starten. We kregen reeds een plaats aangeboden in Kortrijk, maar dat is praktisch niet haalbaar. Het liefst zouden we natuurlijk in onze thuisstad blijven. Wie ons hierbij kan helpen of op goede weg helpen, mag ons steeds contacteren.”

De brand vorige week was een triest dieptepunt in een donkere periode voor de familie Vergote. Eerder werd hun auto aangereden en gingen onbekenden er met hun gsm vandoor. Toch laten ze de moed niet zakken. “Het wordt een zure appel om doorheen te bijten en er staat ons nog een berg papierwerk te wachten, maar we moeten verder met ons leven“, besluit Kelly. “We mogen absoluut niet bij de pakken blijven zitten.”

Info: Wie de familie wil helpen, kan dat nog steeds doen via de Facebookgroep ‘Steungroep Vergote-Vanhoutte’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier