"Alle transmigranten lijken plots uit Jabbeke verdwenen"

14/09/18 om 07:15 - Bijgewerkt op 13/09/18 om 10:25

Een groepje schuilende transmigranten onder de carport, een buitenstopcontact waar gsm's liggen op te laden of een schuimende vijver omdat iemand zich net tussen de vissen heeft gewassen. Kleine overlast, geen criminaliteit. "Die mensen hadden geen kwade bedoelingen." Toch halen de bewoners van de Legeweg, de Kroondreef en de Varsenareweg in Jabbeke een week na de sluiting van de snelwegparking langs de E40 opgelucht adem. "Van de ene dag op de andere dag waren ze plots allemaal weg."

"Als ze je tegenkwam, dan zwaaiden ze vriendelijk of gaven ze je een hand. Ze konden allemaal Engels. To the UK. Naar Engeland. Dat was hun grootste wens. Ze kwamen uit Irak, Egypte, Syrië. Echt zware problemen hebben we nooit gehad. Maar als ze het kraantje vlak aan je slaapkamerraam 's nachts gebruiken om hun afwas te doen, dan maakt dat natuurlijk lawaai", zegt Geert Braem, medezaakvoerder van tuinonderneming Greenplanning langs de Legeweg. Recht tegenover zijn huis, in een bosje achter de snelwegparking, verbleven groepjes transmigranten en 'runners' die de vluchtelingen hielpen om in vrachtwagens te klimmen. Nu de snelwegparking 's nachts gesloten is, ligt het bosje er verlaten bij. Een slaapzak, wat dekens, een koffer en vooral veel rommel zijn de stille getuigen van de doortocht van tientallen transmigranten.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!