Allanah Weranga wil ook jongens warm maken voor ballet in Nieuwpoort

Allanah Weranga is al meer dan een halve eeuw het gezicht van de Nieuwpoortste balletschool. © IV
Paul Bruneel

74 is ze, maar je zou het haar niet toegeven, ze ziet er niet alleen veel jonger uit dan ze is, ze geeft ook nog zelf les in haar eigen balletschool. We hebben het over Allanah Weranga, de dame die al 52 jaar het gezicht is van de balletschool in Nieuwpoort, heel wat jongeren de knepen van het vak leerde en nu ook de cultuurprijs van de stad Nieuwpoort in ontvangst mocht nemen.

Dansen is Allanah Weranga en omgekeerd, want zij was pas vier jaar oud toen ze al danslessen volgde in Oostende. “Iedere dag, behalve op zondag, stond ballet genoteerd in de agenda”, zegt Allanah. “Ik deed het enorm graag en toen ik 14 was, mocht ik assisteren in de lessen voor jongere dansers. Dit is altijd verder geëvolueerd tot ik mijn stek vond in Nieuwpoort. Ik gaf les in Oostende, Diksmuide, Veurne, Koksijde en Ieper”, klinkt het.

De school in Nieuwpoort werd opgericht in 1966 door mevrouw Moortgat en de lessen vonden plaats in zaal Nova. Enkele jaren na de oprichting van de school begon Allanah er met lesgeven en in 1969 nam ze de leiding van de school over.

Formidabel gevoel

Ze bouwde de school uit tot een van de meest gekende in de hele regio, want niet enkel in de eigen stad, maar ook in de ruime omgeving waren de dansers van de dansschool al actief. Allanah heeft heel wat jongeren opgeleid die het ver hebben geschopt in het kleine wereldje en heel wat van hen staken de grens over om in het buitenland te dansen. Hans Vandeputte, Steve Coutereel, Ken Hyoko en Cindy Van Acker zijn maar enkelen die het hebben waargemaakt in het buitenland.

Sommige oud-leerlingen zoals Joke Quaghebuer en Caroline Bosteels hebben hun eigen dansschool, de ene in Ieper, de andere in Gistel.

Van de 90 leerlingen is er niet een jongen die danst, dat vind ik wel spijtig

“Het geeft een formidabel gevoel als je ervaart dat je die jonge mensen iets kunt meegeven, aanleren en ze vooral zien groeien en evolueren. Uiteraard is het resultaat belangrijk, maar het enthousiasme van die jonge mensen maakt me gelukkig. De leerlingen krijgen ook altijd inspraak en hun inspiratie blijft mij ook altijd weer motiveren”, klinkt het.

“Wat ik wel heel spijtig vind, is dat er zo weinig jongens zijn die de weg vinden naar de dansschool. We hebben op vandaag 90 leerlingen en niet een daarvan is een jongen. Nochtans, als je kijkt op tv naar de dansprogramma’s is het toch wel duidelijk dat dansen niet echt specifiek voor meisjes is, maar dat ook de jongens er in thuishoren. Ik wil hiermee een oproep lanceren om ook jongens warm te maken om naar de balletschool te komen. Er zijn zoveel mogelijkheden en toekomstperspectieven”, aldus een enthousiaste Allanah Weranga.

Superteam

Ze wordt bijgestaan door een superteam van de vzw met onder meer Lies Decorte, Marjorie Rosseel, Roos Couvreur en Daisy Blomme. Op 23 februari neemt de balletschool deel aan WAK in Nieuwpoort.

Wie interesse heeft om deel uit te maken van de school kan altijd een kijkje nemen op de website www.balletschoolallanahweranga.be. Bellen kan op het nummer 0474 34 85 38.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier