Alexander Decock woont en onderneemt in Chili

Met zijn bedrijf Solcor installeert Alexander Decock zonnepanelen, voornamelijk op industrieën. "De eindklant moet niets betalen voor de installatie. Wij betalen alles en verkopen dan de gegenereerde energie aan de klant aan een goedkopere prijs dan het net." © gf

Alexander Decock heeft zijn eigen bedrijf in zonnepanelen in Santiago, de hoofdstad van Chili. De Hertsbergenaar haalde daarmee zelfs het VTM-programma Succesrijk. “Het beste aan Santiago is dat je vlak bij de bergen bent en op zo’n twee à drie uren van de zee. Tijdens het weekend ga ik dan ook vaak buiten Santiago. In de zomer om te surfen en in de winter om te snowboarden.”

Alexander (28) is de zoon van Tom Decock en Hilde De Sutter. Hij heeft twee broers, Mathias en Thomas. Alexander woont sinds februari 2015 in Chili, maar woonde daarvoor in Hertsberge. Hij ging naar school in Hertsberge, heeft altijd gevoetbald bij SKD Hertsberge en was lid van Chiro Sparregalm. Alexander, industrieel ingenieur met een master toegepaste economische wetenschappen op zak, nam in september 2014 deel aan Start Up Chile, een business-incubator van de Chileense overheid die andere bedrijven helpt starten en groeien. “In december 2015 kregen we het goede nieuws dat we gewonnen hadden en in februari 2015 ben ik dan vertrokken richting Chili met 30.000 dollar startkapitaal van Start Up Chile”, begint Alexander. “Alles was nieuw toen we daar arriveerden. We moesten Spaans leren, klanten benaderen… Maar in juni 2015 hebben we ons eerste contract getekend met een klant en daar hebben we dan verder op kunnen bouwen.” Het bedrijf dat Alexander er samen met zijn Vlaamse compagnon uit de grond stampte, heet Solcor Chile. “Wij installeren zonnepaneelinstallaties op industrieën. Voornamelijk in de agro- en wijnindustrie, maar ook steeds vaker op scholen, retailbedrijven en de algemene industriële sector. We differentiëren ons omdat we het pay-for-energy-model toepassen. De eindklant moet niets betalen voor de installatie, want wij betalen alles en verkopen dan de gegenereerde energie aan de klant aan een goedkopere prijs dan het net. Dat doen we dan voor een periode van bijvoorbeeld 20 jaar.”

Waarom Alexander net voor Chili koos? “Het is economisch en politiek een zeer stabiel land. Het is ook een land in groei waar al veel gedaan en ontwikkeld is, maar waar ook nog veel moet worden gedaan. Daardoor zijn er nog zeer veel mogelijkheden. Nog een troef is dat Chili een zeer liberaal land is, waardoor zaken doen makkelijker is. Zeer belangrijk is ook dat je er een import- en exporttaks van nul procent hebt.” “Of ik me al helemaal thuis voel in Chili? Ja, in het begin was het natuurlijk wat aanpassen, maar Santiago is een zeer toffe stad. Zoals iedere grootstad heeft de stad haar minder veilige delen, maar over het algemeen is het er veilig. Er is ook veel te doen en er zijn veel bars, restaurantjes en optredens.”

“Maar het beste aan Santiago is dat je vlak bij de bergen bent en op zo’n twee à drie uren van de zee. Tijdens de weekends ga ik dan ook vaak buiten Santiago. In de zomer om te surfen en in de winter om te snowboarden.”

Twee keer per jaar naar huis

Alexander keert twee keer per jaar terug naar huis in Hertsberge om zijn familie en vrienden te zien. “Tegenwoordig kan je dankzij de sociale media makkelijk contact houden met familie en vrienden, maar toch ben ik ben altijd zeer content om iedereen terug te zien. En het is altijd tof wanneer mijn familie en vrienden mij hier komen bezoeken in Chili. Het land wordt ook steeds meer een toeristische bestemming door Patagonië en San Pedro de Atacama, een dorpje in de woestijn.”

Ook de makers van Succesrijk, een VTM-programma over Vlaamse ondernemers in het buitenland, vonden de weg naar de Hertsbergenaar in Chili. “Ze waren op zoek naar interessante verhalen en kwamen zo bij mij terecht. Ik vond het onmiddellijk een tof idee, maar ik heb toch even getwijfeld vooraleer ik toestemde. Ik heb uiteindelijk alleen maar positieve reacties gekregen op het programma.”

In het programma konden we zien dat Alexander niet de enige Vlaming is in Chili. “Inderdaad. Naast de lokale cultuur en de vrienden van hier, is het tof om mensen te hebben die dezelfde cultuur en gewoonten hebben en waarmee je verhalen kunt delen. Ik ben hier dus zeer tevreden en niet van plan om meteen terug te keren naar België. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier