Albert Lowagie uit Oostende Grootste Lokale Sportheld van de Middenkust

25/05/18 om 13:38 - Bijgewerkt op 24/05/18 om 13:40

De afgelopen maanden ging Erfgoedcel Kusterfgoed op zoek naar de grootste lokale sporthelden en sportteams uit de kustgemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge. Onlangs werd de winnaar van de verkiezing van de Grootste Lokale Sportheld /-team bekend gemaakt. Die eer viel te beurt aan rasecht Oostendenaar, én Olympiër op de 400m, Albert Lowagie (88). Daarmee ging hij ronkende namen als Robert Van de Walle en Freddy Maertens vooraf.

Albert begon serieus met lopen na de Tweede Wereldoorlog, toen hij 17 jaar oud was. "In 1946 kwamen overal in Vlaanderen de kermissen weer op gang. In elk café speelde er wel een jazzbandje. Die kermis was meestal ook de ideale gelegenheid voor een of andere wedstrijd met lokale sporthelden, meestal lopen in het veld of door de straten, of koers. Zo was er in 't Bosje een manche van Le Soir cross, een reeks veldloopwedstrijden georganiseerd door de Waalse krant, maar die nu al lang niet meer bestaat. Ik heb daar iedereen op redelijke afstand gelopen en herhaalde dat in latere wedstrijden, bijvoorbeeld op de Konterdam, waar toen veel goeie lopers woonden. In 1947 kreeg ik dankzij mijn prestaties in de...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!