Al 75 jaar, maar nog altijd enorm populair: Zwevegemse Scouts en Gidsen viert jubileum

Redactie KW

75 jaar terug werd ‘Scouts en Gidsen Zwevegem’ opgericht. Een jubileum dat uitgebreid gevierd werd op hun terreinen ‘Keibeke’ in de Winkelstraat. Het terrein werd omgevormd tot één groot kamp met allerhande typische scoutsactiviteiten.

Door Geert Vanhessche

Eigenlijk moeten we de klok 75 jaar en enkele maanden terugdraaien, want alles begon op 3 januari 1944. Onder de VVKS en de VVKL werd toen de ‘Jacob van Artevelde’-groep opgericht met als leiding Jan Leperre, Robert Heldenbergh en Charles Leperre. Het eerste lokaal lag aan het station, in de Otegemstraat 138.

Velen beleefden er mooie tijden en sommigen die een beetje ouder werden, wilden verder samenkomen en hebben in april 1952 de ‘oud-scouts’ opgericht. “Deze vereniging bestaat nog steeds en telt meer dan 100 leden. Daarnaast is de oud-scouts er ook om de jonge gasten te steunen. Zo bouwden ze samen in 1953 de eerste eigen lokalen in de Kwadepoelstraat.”, vertelt Jonas Wyseur van de Scouts.

Wat later in de jaren 70 werden de eerste meisjesgroepen binnen scouts opgestart en kon men een tweede lokaal in gebruik nemen in de Avelgemstraat. Dit was al snel te klein voor meer dan 60 meisjes. Het lokaal, dat aan de scouts geschonken werd door priester Verhelst, werd na zijn overlijden verkocht aan de gemeente om er nieuwe lokalen te bouwen.

Gebreide welpenpopjes

Om de erfenis van priester Verhelst en de verdere werking van de scouts optimaler te laten verlopen, werd in 1976 de nieuwe vzw scoutsgroepen gestart onder leiding van Antoon Baert, Patrick en Robert Debels, Walter Declercq, Bernard Deloof, Christiaan Malfait, Guido Nuyttens, Stefaan Verbrugge, Marc Verhaeghe en Pierre Reyntjens. Opnieuw was hun belangrijkste zorg te zoeken naar een degelijke ruimte voor nieuwe lokalen en een grotere speelvlakte. “Dit vonden ze in de Winkelstraat, de huidige Keibeke genaamd.”

De financiering van de lokalen gebeurde door de erfenis van priester Verhelst, de verkoop van gebreide welpenpopjes, de verkoop van ‘aandelen met teruggave binnen de 5 jaar’ en een grote barbecue“, vertelt Jonas Wyseur. Zo kreeg de scoutsgroep ook nieuw leven in geblazen met de tweejaarlijkse banhoutfeesten in 1979.

Ondertussen groeide de werking en werden ook de lokalen in de Keibeke te klein. In 1987 en 1988 werd Keibeke 2 gebouwd en wat later werd de Akabe-werking opgestart.

Meer dan ooit zinvol

Men zou zich kunnen afvragen of de jeugd nog wel tijd heeft om op zaterdag of zondag naar de jeugdbeweging te gaan? “We zien dat steeds meer kinderen zich aansluiten. Steeds meer kinderen en jongeren willen voor enkele uren naar buiten. Het is duidelijk dat Scouts en Gidsen Zwevegem na 75 jaar meer dan ooit zinvol is“, besluit Jonas Wyseur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier