Al 1.714 munitiestukken verwerkt in nieuwe DOVO-installatie Poelkapelle

Redactie KW

In ongeveer een jaar heeft de nieuwe ontmijningsinstallatie van DOVO (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuig) in Poelkapelle al 1.714 munitiestukken onschadelijk gemaakt. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gezegd aan West-Vlaams provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Bijna een jaar geleden nam DOVO de nieuwe ontmantelingsinstallatie in gebruik. Het was hoog tijd dat die er kwam want de ontmijningsdienst zat al sinds augustus 2012 zonder een installatie om toxische munitie op te ruimen. Er lagen 5.000 toxische projectielen te wachten om onschadelijk gemaakt te worden. Om die achterstand weg te werken heeft DOVO ongeveer twee jaar tijd nodig.

De nieuwe detonatiekamer maakte al 1.714 stukken onschadelijk. Er liggen nog steeds bijna 7.000 stukken te wachten, toxisch en conventioneel. In 2017 is DOVO in West-Vlaanderen 2.325 keer tussengekomen om conventionele munitie op te halen op een totaal van 3.322 in heel Vlaanderen. Meestal gaat het om munitie uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier