Akkoord over Bissegemse kerken: “Kerk van Mariadorp op termijn verlaten”

Redactie KW

Op termijn krijgt de kerk van Mariadorp een nieuwe bestemming en zal de kerkfabriek de kerk verlaten. “We zijn bereid ons volledig te focussen op de kerk van Bissegem Centrum. Als we niets doen laten we het kerkleven doodbloeden”, zegt priester Wim Seynaeve.

Het pastoraal team van de pastorale eenheid Sint-Marcus en de kerkfabriek zijn tot een akkoord gekomen over de kerken in Bissegem. “We zijn bereid ons volledig te focussen op de kerk van Bissegem Centrum en de kerk van Mariadorp op termijn te verlaten. We beseffen natuurlijk wel dat dergelijke procedures wel drie tot vier jaar kunnen duren”, aldus priester Wim Seynaeve.

De pastoor is niet van plan om Mariadorp te laten schieten vooraleer alles klaar is in Sint-Audomarus. “We zijn wel bereid om verder na te denken over de verdere invulling van het kerkgebouw en de nevenbestemmingen.” Wim is uiteindelijk tevreden met het masterplan op zich. “Het is geen verliespost maar een opportuniteit! Als Bissegem een herwaardering krijgt en wij als kerk de opportuniteit krijgen om op deze boot te stappen – los van wat we verliezen – garandeert dit het voortbestaan van het kerkleven in Bissegem. Als we niets doen laten we het doodbloeden. Het blijft in de toekomst een plaats van belang.”

Voor de gemeenschap

Wim vindt dat als de gemeenschap het gebouw onderhoudt, dat die gemeenschap dan ook van dat gebouw mag gebruik maken. “Zorgen dat een gemeenschap leeft en mensen in nood helpen is belangrijker dan bakstenen”, aldus de priester. “Het gezond verstand haalt het van de weerstand.”

Voor Wim is het al een derde ervaring met kerken die een andere bestemming krijgen. In Rugge, een wijk in Avelgem, werd het kerkje een kleuterschool. “Het is ten dienste gekomen van de gemeenschap en daarmee hadden we het schooltje dat op instorten stond gered. Nu zijn de mensen er blij mee.”

Daarna maakte Wim de sluiting van de kerk in Bossuit mee. “Dat was pijnlijker, want het was een parochiekerk die om veiligheidsredenen gesloten werd. Het is een kunstproject geworden. Hier is Bissegem wordt onze kerk niet gesloten. Als we de gebouwen ten dienste moeten stellen van de gemeenschap kan dit enkel maar positief zijn!” Het kerkje van Mariadorp is geen eigendom van de kerkfabriek zoals de Sint-Audomaruskerk. Het is eigendom van dekenale werken en wordt gehuurd. “Het is aan dekenale werken om er een verstandige oplossing voor te zoeken.”

“Zorgen dat een gemeenschap leeft en mensen in nood helpen is belangrijker dan bakstenen” – priester Wim Seynaeve

Wim wil graag in eerste instantie tot een zeker akkoord komen over de nieuwe bestemming van de kerk binnen de pastorale eenheid en de kerkfabriek. “Dan gaan we samenzitten met de andere spelers en de stad”, aldus Wim Seynaeve. “We zijn kritisch maar met de nodige ruimdenkendheid. Er zijn bepaalde voorstellen waar we ons niet kunnen in vinden, maar we gaan niet naar de vergaderingen met veto’s.”

Lokale noden

De priester vindt het positief om te kunnen tegemoet komen aan lokale noden zoals onderwijs en verenigingen. “Zomaar een kerk sluiten en verlaten kan je niet doen. Je kan ze niet in duigen gooien. Ze staat er wel en we moeten een denkoefening maken wat er mee te doen. Die denkoefening moet ook door de beleidsmakers gemaakt worden. Het is niet altijd fijn, maar het is wel boeiend”, besluit Wim.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier