Ahmed Bearm uit Tielt: “Veel positieve reacties op mijn terugkomst gekregen”

Ahmed Bearm lijkt in de wieg gelegd om zijn restaurant te runnen. © Foto VVC
Redactie KW

Vier jaar nadat Ahmed Bearm zijn zaak Ramses II overliet, staat hij weer als zaakvoerder achter het fornuis. Hij kon zijn droom niet waarmaken om ‘s avonds en in het weekend met zijn gezin thuis te zijn. De persoonlijke en hartverwarmende reacties van zijn klanten gaven hem positieve energie. Ahmed blijft voorgoed in Ramses II en gaat er weer voluit tegenaan.

Ahmed Bearm werd in Alexandrië geboren. “Gelegen aan de Middellandse zee is dat de tweede grootste stad van Egypte”, verduidelijkt hij. “Ik volgde elektriciteit op school, maar koken heeft mij altijd geboeid. Mijn vader had een bescheiden restaurant en ik heb bij hem gewerkt. Ik heb ondertussen 24 jaar ervaring in de horeca.”

Wanneer en waarom ben je naar België gekomen?

“De liefde heeft mij naar België gebracht. Ik had mijn vrouw ontmoet en zij was Belgische. Ik was 23 jaar toen ik naar hier kwam. Ik zocht werk en kon als afwasser beginnen. Later werd ik hulpkok en nog iets later startte ik mijn eigen zaak.”

Wanneer en waar begon je met je eigen zaak?

“Ik ben in 1999 begonnen met Pita Ramses in de Orlando op de Markt in Tielt. Mijn gerechten vielen duidelijk in de smaak. In 2002 kocht de KBC-bank het gebouw en alles werd afgebroken. Gelukkig kon ik een pand in de Ieperstraat vinden, waar ik dan met Ramses II gestart ben. Mijn klanten hebben me nooit in de steek gelaten. De zaak deed het goed, vooral in de late uurtjes en in het weekend.”

Waarom heb je Pita Ramses II in 2014 overgelaten?

“Ik had een kleine droom. Ik werkte altijd als andere mensen thuis waren of vakantie hadden. Mijn dochter is ondertussen 20 jaar. Ik heb weinig tijd met haar kunnen doorbrengen. Ik wilde ‘s avonds en in het weekend thuis zijn bij mijn gezin. Ik heb de zaak overgelaten in de overtuiging dat ik die droom kon waarmaken.”

“Ik heb destijds mijn zaak overgelaten om meer bij mijn gezin te kunnen zijn”

Hoe komt het dat je er niet in geslaagd bent?

“Tussen 2014 en 2018 werkte ik in Egypte en België. Ik heb verschillende jobs gedaan, maar stootte altijd op het feit dat ik, behalve in het restaurant, geen ervaring heb.”

Wat heb je allemaal geprobeerd?

“Ik begon met een klein bedrijf en wilde export in voedingswaren doen. Ik kon gemiddeld een container per drie maanden laden. Het ontbrak me aan ervaring en kapitaal. Grotere ondernemingen laden 100 containers per maand. Ik was dus niet succesvol.”

Heb je ook werk gezocht in bedrijven in of rond Tielt?

“Ik heb tien maanden bij Joris Ide in Zwevezele gewerkt. Daar hou ik een heel positieve ervaring aan over. Over dat bedrijf kan ik geen slecht woord vertellen. Ik heb me daar vanaf de eerste dag echt welkom gevoeld. Het is een leuke firma met een goede directie.”

Waarom kon je daar niet blijven werken?

“Die firma maakt metalen daken en in de winter is er minder werk. Ik word nu gevraagd om terug te keren en ik heb nog steeds goede contacten met de collega’s die ik daar leerde kennen. Ik kan echter niet wachten op seizoensgebonden werk. Ik ben niet stempelgerechtigd, dus ik moet zelf voor een constant inkomen zorgen.

“Ramses II was en blijft mijn uitdaging, ik ben hier met hart en ziel terug”

Heb je je droom opgegeven?

“Ik weet nu dat ik te weinig ervaring heb om iets anders te doen. Ik heb me er volledig in gesteld dat Ramses II mijn uitdaging was en blijft. Ik ben hier met hart en ziel terug. Het is een enorme steun om zoveel positieve reacties op mijn terugkomst te krijgen. Ik wil mijn klanten daarvoor bedanken. En ja, ik zal weer ‘s avonds en in het weekend werken.”

Zie je een evolutie in de horecasector?

“Ik merk dat mensen het verder gaan zoeken. Vroeger bleef men in de stad als er een lang weekend was. Tegenwoordig gaat men op weekend of boekt men een citytrip. Dat komt de lokale horeca-uitbater niet ten goede. Toch blijven de klanten komen. Ze zijn trouw en dat doet deugd. Ik heb geprobeerd mijn droom waar te maken, maar uiteindelijk ben ik terug om te blijven. Het geeft me veel positieve energie van mijn klanten te horen dat ze blij en tevreden zijn dat ik terug ben.”

Privé

Ahmed Bearm (47) woont in Tielt, is getrouwd en heeft twee dochters Jasmine (20) en Salma (11).

Opleiding en loopbaan

Hij volgde de richting elektriciteit in Egypte en werkte in zijn geboorteland in het restaurant van zijn vader. Op zijn 23ste kwam hij naar België en hij opende in 1999 Ramses op de Markt in Tielt.

Vrije tijd

Ahmed heeft weinig vrije tijd, maar houdt van gezellige momenten met zijn gezin ‘s avonds en in het weekend.

(Vicky Van Compernolle)