Afstammelingen oud-burgemeester betalen restauratie grote grafzerk: “Heel belangrijk voor gemeente”

De afstammelingen van de familie Vandevenne bij het monumentale familiegraf dat zij lieten restaureren. © GJZ
Redactie KW

De afstammelingen van de familie Vandevenne, die de eerste burgemeester van Zwevegem leverde, lieten het familiegraf van hun voorouders renoveren. Ze stonden zelf in voor de financiering.

Onlangs waren enkele leden van de familie Vandevenne te gast in Zwevegem. Ze kwamen er kijken naar het gerestaureerde graf van hun voorouders. De familie woont nu hoofdzakelijk in Frankrijk en sommigen hadden er een trip van meer dan 1.200 kilometer voor over.

Stamvader Eugenius Vandevenne had acht kinderen, van wie Pieter Franciscus die notaris was en nog voor de onafhankelijkheid van België burgemeester in Zwevegem werd. Over die tijd zijn echter niet veel gegevens bekend.

Parlement

Pieter woonde als notaris in het kasteel aan het begin van de Kortrijkstraat. Zijn zuster Angela, die vrijgezel bleef, woonde in een hoevetje waar nu het kasteel Vandevenne staat. Dankzij Angela’s schenking van een stuk grond aan de gemeente kwam er een gemeenteschool.

Toen Pieter stierf werd hij in 1840 opgevolgd door zijn neef, Karel Francis, uit Heestert wiens vader ook burgemeester in Heestert was. Karel Francis was eveneens notaris.

Gezien hij afkomstig was van Heestert en burgemeester werd in Zwevegem, moest hij verhuizen. Bij de provincieraadsverkiezingen werd hij als 32-jarige onafhankelijk liberaal provincieraadslid voor het kanton Kortrijk. Zijn zoon Raymond Vandevenne, eveneens notaris, liet het kasteel Vandevenne bouwen. Het kasteel waar later nog de familie Bekaert gewoond heeft.

Na het plotse overlijden van zijn vader was Raymond ook kandidaat-burgemeester, maar na 57 jaar verloren de liberalen van de katholieken en werd Theofiel Toye in 1887 burgemeester.

Raymond kon nooit burgemeester worden maar zetelde meer dan 21 jaar in het parlement. Hij stierf in 1926. We kunnen dus besluiten dat op politiek vlak de familie Vandevenne heel wat betekende.

Frankrijk

De enige dochter van Raymond, Marthe, trouwde met een Franse edelman en kreeg zeven kinderen die allen in Frankrijk bleven wonen.

Naast de twee statige kastelen in de Kortrijkstraat herinnert op vandaag alleen nog het indrukwekkende familiegraf op de gemeentelijke begraafplaats aan de aanwezigheid van deze vooraanstaande familie in Zwevegem. Dat is ook de reden waarom de familie het zinvol achtte om dit prachtig monument in ere te herstellen en de nodige fondsen hiervoor te verzamelen.

Onder impuls van de Commissie Bouwkundig Erfgoed werd dit bijzondere graf gerestaureerd door Freddy Teweer. De afstammelingen werden op het gemeentehuis ontvangen en trokken daarna naar de begraafplaats om er het graf te bezoeken. Ze waren heel positief over het resultaat. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier