Afscheid van Roularta-pionier Mevrouw De Nolf: een 'straffe madame'

17/04/18 om 07:49 - Bijgewerkt om 13:46

In Roeselare is op 92-jarige leeftijd Marie-Thérèse De Clerck overleden. Ze was de weduwe van meester Willy De Nolf met wie ze samen Roularta heeft opgestart in 1954. Medewerkers en familie noemden haar bij haar negentigste verjaardag 'een straffe madame': ze volgde zo lang ze kon de actualiteit op de voet én ze bleef alert op de hoogte van het reilen en zeilen van RMG.

Afscheid van Roularta-pionier Mevrouw De Nolf: een 'straffe madame'

Marie-Thérèse De Clerck werd 93 jaar. © GF

In 1954 richtte Mevrouw Marie-Therèse De Clerck samen met haar echtgenoot meester Willy De Nolf, voorheen advocaat aan de balie van Kortrijk en overleden in 1981, de vennootschap op. Die omvatte in eerste instantie De Roeselaarse Weekbode en Advertentie, het eerste een betalend weekblad, het tweede een gratis huis-aan-huis bedeelde krant.

Uit De Weekbode kwam later Krant van West-Vlaanderen. Uit Advertentie ontstond de groep E3, later De Streekkrant en de Roularta-afdeling Gratis Pers, vandaag Roularta Local Media. In 1971 stond Mevrouw De Nolf mee aan de wieg van het eerste nieuwsmagazine van het land en na Knack Magazine richtte ze mee Trends op.

Personeelsbeleid en infrastructuur

Mevrouw De Nolf was vanaf de pioniersjaren en decennialang binnen Roularta verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de infrastructuur van het bedrijf. De drie grote vestigingen van Roularta Media Group (Roeselare, Zellik en het Brussels Media Centre) dragen haar signatuur.

Delen

Wie bij ons komt werken, maakt deel uit van de familie

Mevrouw De Nolf laat twee kinderen, acht kleinkinderen en 21 achterkleinkinderen na. Haar kinderen Rik en Caroline huwden met Lieve en Leo Claeys, de jongste kinderen van Louis Claeys uit Zedelgem. Rik en Leo zouden 25 jaar lang samenwerken als afgevaardigd bestuurders terwijl Mevrouw De Nolf na de vroegtijdige dood van haar echtgenoot in 1981 voorzitter was van de groep tot in 1998. Daarna trok ze zich geleidelijk terug uit het actieve beleid van de onderneming. Haar zoon Rik De Nolf werkte van 1972 tot eind 2015 als CEO van het bedrijf en is nu voorzitter van de Raad van Bestuur.

Het belang van doen en voortdoen

"Doen is belangrijk", zei ze, "vooral voortdoen." En er werd voortgedaan bij Roularta. Samen met haar echtgenoot en met de eerste medewerkers werd er in die eerste jaren keihard gewerkt. En mevrouw De Nolf aarzelde niet om overal waar nodig bij te springen. Toen haar man in 1981 onverwacht door een hartaanval overleed, nam zij het roer van het familiebedrijf in handen, gesteund door haar kinderen.

Ze was een ondernemerstalent, getuigen diverse medewerkers. Een kranige, sterke vrouw die kordaat beslissingen nam. Ze blonk uit in peoplemanagement, kon op meesterlijke wijze haar appreciatie uitdrukken en was meelevend tegenover mensen die in nood verkeerden.

Familiaal karakter

De familie en het familiaal karakter van het mediabedrijf voerde ze hoog in het vaandel. "Dat familiale karakter van ons bedrijf betekent iets voor mij. Wie bij ons komt werken, maakt deel uit van de familie", zei ze daarover.

De uitvaartplechtigheid voor Mevrouw De Nolf vindt plaats op zaterdag 21 april om 12.30 uur in de H.Hartkerk in Roeselare, niet ver van Roularta.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!