Afscheid van Het Rijk der Zinnen in Roeselare

Ingrid Soete nam in al die tijd geen enkele keer verlof. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Eind september zegt Ingrid Soete haar restaurant Het Rijk der Zinnen vaarwel. Na 22 jaar valt hiermee het doek over een vaste waarde in de Roeselaarse horeca.

Op 1 oktober sluit Het Rijk der Zinnen in de O.L. Vrouwestraat definitief de deuren. Zaakvoerster Ingrid Soete geniet vanaf dan van een welverdiend pensioen. “Na meer dan twee decennia in Het Rijk der Zinnen vond ik de tijd stilaan rijp om het iets rustiger aan te doen”, vertelt Ingrid. “Nog tot eind september bljiven we open, daarna valt het doek over Het Rijk der Zinnen.”

Ingrid staat al 22 jaar aan het roer van Het Rijk der Zinnen. “De zaak bestond al enkele jaren”, vertelt ze, “maar het was eerder een eetcafé. Toen ik het overnam, besloot ik er een bistro/restaurant van te maken.” Op dat moment had Ingrid al heel wat horeca-ervaring op haar palmares. “Ik had toen al 18 jaar gewerkt in een restaurant in Torhout en had dus al een goeie leerschool achter de rug, wat me de nodige ervaring gaf om mijn eigen zaak op te starten. Samen met enkele trouwe medewerkers, die jarenlang deel hebben uitgemaakt van het team, heb ik het Rijk dan verder uitgebouwd tot een vaste waarde in Roeselare.”

Met hart en ziel

Voor Ingrid is Het Rijk der Zinnen een echt levenswerk. “Ik ben niet getrouwd en heb geen kinderen. Voor mij is mijn werk dan ook echt een passie. In die 22 jaar heb ik geen enkele keer verlof genomen, elke dag sta ik op post. Dat kan alleen omdat ik mijn job enorm graag doe, Het Rijk der Zinnen is echt een deel van mijn ziel”, aldus Ingrid. Maar ze benadrukt ook dat, zonder de niet-aflatende inzet van enkele trouwe medewerkers, haar restaurant nooit zou zijn geworden wat het nu is. “Chef-kok Pierre Vanhecke is nu al enkele jaren met pensioen maar komt nog steeds af en toe helpen in de keuken. Ook chef-kok Willy Verhelst heeft jarenlang gezorgd voor de verzorgde gerechten in Het Rijk der Zinnen en was echt een steunpilaar voor mij en de zaak. Met kelner Willy Vandenbussche, ten slotte, werk ik al 19 jaar met plezier samen. In al die tijd heeft hij mij nog geen dag in de steek gelaten, tot op vandaag. Het is alleen dankzij de jarenlange medewerking van deze mensen, dat we staan waar we nu staan.”

En ook de klanten bleven het Rijk der Zinnen al die jaren trouw. “Ik heb inderdaad een heel trouw vast cliënteel”, bevestigt Ingrid. “Voor onze vaste klanten is gezelligheid één van onze grootste troeven. Ik wil dat klanten zich hier thuis voelen en dat het volledige plaatje klopt: lekker eten, vriendelijke bediening en gezelligheid. Daarom zorg ik elk seizoen voor een sfeervolle inrichting in het restaurant, en veel van onze vaste klanten zijn telkens nieuwsgierig naar de nieuwe decoratie. Daarnaast speelt onze keuken uiteraard ook een grote rol”, gaat ze verder. “Onze specialiteit is paling, maar we bieden de klanten altijd een ruime keuze, en dat wordt geapprecieerd.”

Het geeft Ingrid enorm veel voldoening te merken dat klanten graag terugkomen. “Zonder klanten moet je je zaak sluiten, dus doet het heel veel deugd te merken dat mensen blijven komen. Zo heb ik klanten die al 22 jaar lang Kerstmis komen vieren in het Rijk der Zinnen. Ook nu ik heb aangekondigd dat we sluiten, krijg ik heel veel reacties van klanten die het jammer vinden dat ik ermee stop. Enerzijds is het wel jammer dat ik hen moet teleurstellen, maar anderzijds vind ik het heel leuk dat mensen dit restaurant zo appreciëren”, legt ze uit. “Ik kan ze dus alleen maar van harte bedanken voor het vertrouwen, al die jaren.”

Nog geen plannen

Wat Ingrid na Het Rijk der Zinnen van plan is, weet ze nog niet. “Ik heb eigenlijk nog geen concrete plannen voor de toekomst”, klink het.

“Het restaurant staat over te nemen, misschien kom ik af en toe wel wat helpen met de toekomstige eigenaars? Maar eerst en vooral wil ik wat genieten van de rust, wat daarna komt, zien we nog wel”, lacht Ingrid.

(KD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier