Afscheid van Brugs krachtbalmonument François Dayer (72)

Francois Dayer samen met Simonne Vanparys, echtgenote van de uitvinder van het krachtbal, Etienne Schotte, naar aanleiding van het vijftig jarig bestaan van de krachtbalfederatie. (foto JV)
Redactie KW

De krachtbalwereld is in rouw. Op vrijdag 8 maart overleed de 72-jarige Francois Dayer. Coitje, zoals hij in de krachtbalfamilie gekend is, was actief lid van het nationaal sportcomité en was ook bestuurslid van krachtbalclub Sporting Brugge.

François begon op jonge leeftijd als voetballer maar kreeg op 28-jarige leeftijd plots pijn aan de heupen. Na verschillende operaties en een gebeentetransplantatie kon hij zich in een rolstoel verplaatsen, waarna hij met krukken leerde stappen.

Coitje was zijn werk en zijn ontspanning als voetballer kwijt. Krachtbal gaf gelukkig zin aan zijn leven. François sloot zich aan bij Sporting Brugge en werd al vlug bestuurslid. In 1980 begon Coitje al jeugdbegeleider in het interscholentornooi.

Film

Coitje was een graag geziene figuur bij de jeugdspelers en zetelde ook sinds 1985 in het nationaal sportcomité. Behalve het krachtbal had Coitje ook nog een grote hobby: film, film en … film. Dit was samen met het krachtbal zijn uitlaatklep. In 1990 werd hij op een filmfestival gevierd omdat hij zijn 2.000ste film kwam bekijken.

Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de krachtbalfederatie was Coitje heel trots om samen met Simonne Van Parys, de weduwe van Etienne Schotte, op de foto te kunnen. Op dat feest werd een fiere Coitje gehuldigd voor zijn verdienste: meer dan 30 jaar zetelen in het nationaal sportcomité. Coitje zal, net als zijn vader, gemist worden in de krachtbalwereld. Zijn vader trok de lijnen van Sporting Brugge tot zijn 76ste.

De redactie van het Brugsch Handelsblad biedt de familie hun oprechte medeleven aan. (Jan Vanhecke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier