Afbraakwerken slachthuis Groep Goossens onder vuur, Joris Ide koper?

De afbraakwerken op de site van het vroegere slachthuis Goossens is voer voor discussie. © PNW
Redactie KW

Afgelopen week heeft politie de afbraakwerken op de site van het vroegere slachthuis Goossens stilgelegd. Volgens buren was er geen vergunning om die werken uit te voeren. “Niks van aan”, nuanceert de burgemeester, “de aannemer was gewoon iets te vroeg begonnen aan de werken.” Joris Ide wil intussen de gronden kopen.

Sinds vorig jaar in april zijn alle activiteiten op de site van het voormalige slachthuis stopgezet. In 2016 tekenden de Groep Goossens en Debra-Meat bvba een overeenkomst om hun activiteiten in de varkenssector samen te voegen. Als gevolg van die fusie verhuisden alle activiteiten naar de gebouwen van Debra-Meat in Tielt.

De gebouwen van de groep staan nu al meer dan een jaar leeg, maar ondertussen is gestart met de afbraak daarvan. “Het terrein is gekocht door een private ontwikkelaar, die er een kleine KMO-zone wil van maken”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Het klopt dat er een probleem was met de bouwvergunning: de aannemer was begonnen met het dak te ontmantelen om er oude machines uit te halen, terwijl de vergunning nog niet geldig was.”

Dat kwam aan het licht toen Marc Bloquiaux, een buurtbewoner, naar het stadsbestuur belde om te informeren welke bestemming het terrein ging krijgen nu er afbraakwerken begonnen waren. “We hebben toen de werken laten stilleggen en eens geluisterd bij de aannemer, die zich heeft kunnen verantwoorden”, zegt schepen Kristof Chanterie. “Maar nogmaals: een vergunning moet in orde zijn, natuurlijk.”

Zakenpartner

“Uit meerdere bronnen heb ik ook vernomen dat de opkoper van de gronden Joris Ide zou zijn”, zegt Marc Bloquiaux. Joris Ide is een zakenpartner van Marc Coucke en 63ste op de lijst van De Rijkste Belgen. De Wingenaar staat bekend als producent van stalen wandplaten. “Het klopt dat Joris Ide verbonden is aan één van de betrokken vastgoedfirma’s, die naast de KMO-zone ook een woonproject inplannen”, besluit Kristof Chanterie. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier