Advocaten Vanweehaeghe dagvaarden Belgische staat voor schadevergoeding

Geert Vanweehaeghe © Foto Kurt
Redactie KW

De advocaten van Geert Vanweehaeghe, die vorige week is vrijgesproken door het hof van assisen in Brugge, zullen een schadevergoeding vragen. “Eerst door een brief te sturen aan de minister van justitie”, kondigt advocaat Frank Scheerlinck aan. “Ik reken alvast op het gezond verstand, want de man heeft vier jaar onterecht in de gevangenis gezeten.”

Tijdens het proces legden Frank Scheerlinck en Dimitri Vantomme, de advocaten van Geert Vanweehaeghe, al klacht neer tegen de speurders wegens intellectuele valsheid. “Ze hebben stukken uit verhoren weggelaten omdat dat de puzzel niet ten goede kwam. Het moest Geert zijn”, zegt Scheerlinck. De advocaat hoopt dat er nu een grondig onderzoek komt waar het is fout gelopen. “Ik wil niet dat dit door de poetsvrouw van vrouwe justitia onder de mat wordt geveegd. Niemand wil in de toekomst nog met zo’n onderzoek geconfronteerd worden.” Zijn cliënt, die een IQ van 63 heeft, werd geslagen en urenlang ondervraagd. “Om er vanaf te zijn heeft hij uiteindelijk toegegeven.”

Een bekentenis afdwingen, dat is middeleeuws

Hierdoor zat hij vier jaar onterecht in voorhechtenis. “Een bekentenis afdwingen, dat is middeleeuws.” Scheerlinck en Vantomme zijn van plan een schadevergoeding te vragen voor die vier jaar voorhechtenis. “Eerst zullen we een brief schrijven naar de minister van justitie en ik reken op het gezond verstand. Ik hoop in elk geval dat ik niemand zal moeten dagvaarden en procederen.” Hoeveel die schadevergoeding moet bedragen, willen de advocaten niet kwijt. “Dat gaan we nu in alle rust becijferen. Maar als je weet dat in strafzaken daders na een vierde van hun straf kunnen vrijkomen, dan werd Geert omgerekend veroordeeld tot 12 jaar effectieve celstraf, in de bloei van zijn leven.’

Daarnaast willen Scheerlinck en Van Tomme ook dat de naam van hun cliënt volledig wordt gezuiverd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier