Acties tegen (cyber)pesten in hogeschool VIVES

In de gebouwen van VIVES zijn er vloer- en spiegelstickers te zien met duidelijke boodschappen.
Redactie KW

Van 22 februari 2019 tot en met 1 maart 2019 zet hogeschool VIVES een aantal acties op poten naar aanleiding van de Vlaamse week tegen pesten. Vooral lagere en secundaire scholen schenken die week extra aandacht aan pestgedrag.

Grensoverschrijdend gedrag is minder bekend binnen hogescholen en universiteiten, maar uit onderzoek blijkt dat het wel degelijk gebeurt. Vorig jaar deed VIVES een navraag bij zo’n 900 studenten van verschillende campussen. Daaruit bleek dat studenten van het hoger onderwijs niet gespaard blijven van pesten of cyberpesten.

Markeerstiften, bladwijzers en stickers

VIVES laat dit niet zomaar aan zich voorbijgaan. De bedoeling is om studenten en docenten waakzamer te maken en grensoverschrijdend gedrag te melden. Hiervoor werden er in oktober 2018 markeerstiften en bladwijzers uitgedeeld. Eind februari worden er nog meer acties georganiseerd.

De focus ligt hierbij op stilstaan bij het eigen gedrag. Er zullen in de gebouwen van VIVES onder meer vloer- en spiegelstickers te zien zijn met duidelijke boodschappen. Voor de docenten worden binnenkort ook vormingen georganiseerd die gebaseerd zijn op reële casussen.

“Moeilijk meetbaar voor docenten”

VIVES wil zo de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken. Hun studenten moeten alert zijn en durven reageren op pesters. Ook online willen ze een nieuwe mindset creëren, zodat cyberpesters gestopt worden. Vaak lijkt het onschuldig wanneer medestudenten niet in de klasgroep op Whatsapp of Facebook worden toegevoegd. Zo’n gedrag is subtiel en moeilijk meetbaar voor de docenten. Studenten moeten hierop dus durven en kunnen reageren.

“Het was nodig dat de blinde vlek omtrent pesten in het hoger onderwijs werd weggenomen “, zegt Gie Deboutte, voorzitter Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. “Het is positief dat het signaal van de studenten werd opgepikt en nu vorm krijgt in een sensibilisatiecampagne, aangepast aan de hogeschoolcontext.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier