Actie Vreemde Tafels/Vriendentafels groeit nog ieder jaar in Beveren-Leie

De gastentafel ten huize van Dimitri en Marie Vervaecke-Van Tieghem waar Egyptische gerechten geserveerd werden. © Rita Sabbe
Redactie KW

In 2011 werd voor het eerst de nieuwe actie Vreemde Tafels/eten bij buren, ten voordele van de 11.11.11 campagne, geïntroduceerd. De actie begon met vijf gastgezinnen, 56 eters en één of meerdere koks per gezin. Ieder jaar weer zag de kerngroep deze actie groeien.

Net zoals de voorbije jaren werden alle koks, gastgezinnen en gasten uitgenodigd in de sportzaal van de stedelijke basisschool om samen het glas te heffen. Om alle aanwezigen te bedienen werd de werkgroep bijgestaan door enkele leden van Chiro Leieland.

De receptie werd afgesloten met een introductiefilmpje over de 11.11.11 campagne en een PowerPoint waarop alle gastgezinnen en hun koks met het land van herkomst werden voorgesteld. Daarna konden de 437 genodigden, waarvan 28 gastgezinnen en 53 koks, huiswaarts keren om er te tafelen. De naam ‘Vreemde Tafels/eten bij de buren’ werd dit jaar trouwens veranderd in ‘Vreemde Tafels/Vriendentafels’.

Ieder jaar gastgezin

Bij Dimitri en Marie Vervaecke-Van Tieghem, die reeds vanaf het eerste jaar hun deuren openzetten konden de gasten dit keer proeven van typische Egyptische gerechten.

Christophe en Veronique Toye-Debacker kregen heel wat gasten over de vloer. De familie Rawa uit Syrië zorgde hier voor het klaarmaken van de gerechten.
Christophe en Veronique Toye-Debacker kregen heel wat gasten over de vloer. De familie Rawa uit Syrië zorgde hier voor het klaarmaken van de gerechten.© Rita Sabbe

“Het is steeds leuk om op deze manier samen te komen. We proeven en leren andere culturen kennen”, zeggen de gasten die genoten van een aperitief op basis van Karkadieh hibiscus. “Dat is een typische niet-alcoholische apero uit mijn land”, legt kok Mohamed Sultan uit.

“Veertien jaar geleden ben ik vrienden in Nederland komen bezoeken en zo ben ik ook in Europa terecht gekomen. Negen jaar geleden ging ik in Nederland wonen, en sinds drie jaar woon ik nu in Roeselare. Het is voor mij de eerste keer dat ik aan dit initiatief deelneem. En ik vind het een heel positief concept om te integreren. Verder serveer ik als voorgerecht Papa ganouch, het hoofdgerecht is Pamich en als dessert is er Um Ali. Aan dit dessert is een geschiedkundig verhaal gebonden dat ik met plezier aan de gasten zal vertellen.”

Mensen leren kennen

Ook Christophe en Veronique Toye-Debacker zijn er reeds van het eerste jaar als gastgezin bij. “Het is fantastisch om hieraan mee te werken, elk jaar weer ondervinden we het enthousiasme waarmee de koks aan de slag gaan en de gerechten die we vanavond geserveerd kregen vielen bij de gasten in de smaak”, weet de gastvrouw te vertellen.

De familie Rawa verzorgde hier de gerechten. Ze zijn afkomstig uit Syrië waar de ouders en hun vier zonen de oorlog ontvluchtten. “In 2015 zijn we in Turkije terechtgekomen. In 2017 kwamen we in Antwerpen terecht en sinds december verblijven we in Beveren-Leie. Nee, we zijn geen koks van beroep”, weet een van de drie helpende zonen te vertellen. “Ons mama heeft in Antwerpen wel eens helpen koken voor zo’n 350 à 400 personen. We vinden het echter heel leuk om aan dit initiatief deel te nemen. Zo leren we mensen kennen en ons ook te integreren”, beamen de gezinsleden. (Rita Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier