Achtste etalagezoektocht in Dentergem is eerbetoon aan Eric Bekaert

Freddy Vanmaele en Erik De Loof hebben heel wat tijd gestopt in het creëren van een uitdagende zoektocht voor jong en oud. © vadu
Redactie KW

De jaarlijkse etalagezoektocht in aanloop naar de julikermis is aan zijn achtste editie toe. Dit keer staat historisch Dentergem centraal. Om dat thema naar behoren te kunnen uitwerken, putten de organisatoren uit het werk van de vorig jaar overleden heemkundige Eric Bekaert. Zijn weduwe is blij met het eerbetoon.

De etalagezoektocht van sport- en feestcomité De Zwaluw is al enkele jaren een vaste waarde in de aanloop naar de kermis. Ook dit keer hebben Freddy Vanmaele en Erik De Loof heel wat tijd gestopt in het creëren van een uitdagende zoektocht voor jong en oud. Nog tot en met zaterdag 16 juli kan iedereen deelnemen.

Wel en wee van weleer

“Vorig jaar draaide alles nog rond de dierenwereld, dit jaar hebben we ons in de lokale geschiedenis verdiept”, vertelt het duo. “In februari vorig jaar overleed de Markegemse heemkundige Eric Bekaert. Hij was zowat dé referentie op vlak van plaatselijke historiek en dus groeide al vlug het idee om deze etalagezoektocht als eerbetoon aan hem op te dragen. Hij schreef tal van werken over zijn geboortedorp Dentergem en verdiepte zich onder andere in de kerkbaljuws en cafés van weleer. Onze inspiratie voor de etalagezoektocht haalden we dan ook uit zijn onderzoekswerk. Alle afbeeldingen van de wedstrijd zijn dan ook foto’s en artikels van hem.”

De etalagezoektocht zelf verloopt volgens hetzelfde stramien als andere jaren. “Het is de bedoeling om op een aangename manier ons dorp beter te leren kennen”, vertelt Freddy. “We doen dat aan de hand van een aantal locaties die misschien niet onmiddellijk in het oog springen. De te zoeken locaties worden in een aantal etalages in beeld gebracht. Per etalage tonen we slechts één locatie. Die foto wordt nog eens verduidelijkt met een tip. Elke tip is een directe of indirecte aanduiding om de passende locatie te helpen vinden. Er zijn in totaal vijftien locaties te ontdekken. Ze bevinden zich allemaal in een straal van vijf kilometer met de kerk als middelpunt. De lijst van deelnemende etalages is dan weer op het deelnameformulier te vinden.”

Lokale historiek

De lokale historiek is dus de leidraad, met onderwerpen die Eric in zijn artikels en reeks aanhaalde als voorbeeld. “Op iedere locatie bevindt zich een afbeelding die iets te maken heeft met een onderwerp van een artikel van Eric door de jaren heen”, verduidelijkt Erik. “Zo schreef hij veel over lokale cafés en kan het zijn dat je plots voor een huis staat waar vroeger een bepaalde kroeg gevestigd was. Op het antwoordblad moet je bij iedere locatie een vraag beantwoorden. De zoektocht bestaat uit een eerste deel en een slotopdracht. Die kan je volledig vrij uitvoeren omdat de info in de etalages doorlopend beschikbaar is. Uit het antwoord op de gestelde vraag moet je ofwel een letter ofwel een cijfer halen. Enerzijds moet je de naam van een persoon puzzelen en een reeks van vijf nummers vormen, anderzijds moet je ook een locatie samenstellen waar je de slotopdracht kan spelen. Daar kan je ook het antwoordformulier achterlaten. Nog een kleine tip: het antwoord van deel 1 heeft te maken met onze centrale figuur.”

Aangenaam verrast

Erics weduwe Anity Comyn is alvast aangenaam verrast door het initiatief van de heren. “Zij waren goede vrienden van Eric en ik was dan ook blij verrast toen ik hoorde dat zijn werk de basis voor die etalagezoektocht zou vormen”, vertelt ze. “In zijn publicaties doken tal van kleine weetjes over Dentergem op die wel leuk om te lezen waren. Dat werd tamelijk goed gesmaakt, maar omdat zijn gezondheid achteruit ging, kon hij daar later niet veel tijd meer in stoppen. Het doet mij vooral deugd dat bepaalde info die hij nog niet in publicaties of artikels verwerkt had, op deze manier nu toch bij een groter publiek terechtkomt. Het zou Eric zelf ook veel plezier gedaan hebben.”

Wie wil deelnemen, kan in Huis Arickx in de Statiestraat 5 en bij Erik De Loof in de Meulebekesteenweg 24 formulieren verkrijgen. Meedoen kost 5 euro. De wedstrijd loopt tot en met maandag 16 juli om 20 uur. Er zijn ook dit jaar weer mooie prijzen te winnen, met dit keer waardebonnen van 15 tot 50 euro en nog enkele troostprijzen. De prijsuitreiking vindt op de jaarmarkt van Dolle Dinsdag 17 juli plaats. Het is niet noodzakelijk daarop aanwezig te zijn. Winnaars die niet kunnen komen, krijgen hun prijzen later overhandigd. In het geval van gelijkstand kijkt de jury naar de schiftingsvragen. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier