Aartrijks koppel is Belgisch kampioen stijldansen

Kim en Elly op het wereldkampioenschap in december 2018 in Disneyland. Ze werden vicekampioen. © gf

Elly Rohart en Kim Willems deden aan dressuur op internationaal niveau, maar hielden dat op hun achttiende voor bekeken. Toen ze kort daarna een danscursus startten, kwam het competitiedier in hen weer boven en vandaag is het jonge koppel Belgisch kampioen Masterclass. “Onze mooiste titel.”

Elly Rohart (28) en Kim Willems (28) wonen langs de Dwarsstraat in Aartrijke. Elly is afkomstig van Snellegem en baat samen met haar mama Bernadette modezaak Blush uit in Oostende. Ook Kim, afkomstig van Waasmunster, werkt in Oostende, maar dan als autoverkoper bij Mercedesverdeler Groep Vereenooghe.

Het koppel leerde elkaar kennen op een paard. “We deden allebei op internationaal niveau aan dressuur en hadden dezelfde trainer. Toen we 18 jaar waren, zijn we gestopt met dressuur, omdat het moeilijk te combineren was met werken en studeren”, begint het koppel.

Maar al snel kriebelde het om toch weer iets samen te doen als koppel. “We begonnen zeven jaar geleden dansles te volgen bij Rose de Leyn in Brugge, goed voor een een avond per week. Ook wel omdat we in 2014 zouden trouwen en een mooie openingsdans wilden. Maar van een cursus, kwamen er twee en zo ging de bal steeds meer aan het rollen en volgende we liefst 13 basiscursussen. Het competitieve in ons kwam weer naar boven toen we andere danskoppels zagen deelnemen aan wedstrijden: dat wilden we ook! Om onze techniek te verbeteren, begonnen we privéles te volgen.”

Streken verkopen

Kim en Elly kozen ervoor om zich te specialiseren in ballroomdansen. Daaronder vallen de tango, Engelse wals, Weense wals, quickstep en slow foxtrot. “Ballroom ligt ons beter dan Latijns-Amerikaanse dansen. Waarom? Bij Latijns-Amerikaanse dansen moet je meer streken verkopen en die dansen hebben ook een hoog machogehalte. Maar ik draag liever geen T-shirt die uitgesneden is tot aan mijn navel”, lacht Kim.

Het koppel is momenteel in Blackpool bij Manchester voor het Blackpool Dance Festival. “Hét dansevenement van het jaar. Alleen al het feit dat je daar kunt dansen, betekent al zoveel. Er nemen 280 tot 300 danskoppels aan deel en we hopen tot in de tweede ronde te geraken. Hoger stellen we onze ambitie niet, want er doen zeker 150 Russische en Oekraïense koppels mee. En die worden, net als in China, gedrild sinds hun kinderjaren. De idee leeft daar enorm dat je moet uitblinken in een discipline, omdat je dan kan ontsnappen aan je legerplicht of je je zo kunt distantiëren van je land en het dan kunt maken ergens anders ter wereld. En dat klopt, veel Oekraïense dansers dansen voor andere landen.”

“In december waren we op het wereldkampioenschap in Disneyland en daar zagen we een Oekraïens meisje van 7 jaar dat zó zat te huilen van de pijn aan haar voeten. Wij hadden er echt compassie mee, maar haar trainer duidelijk niet. Ze kon niet vlug genoeg haar schoenen weer aandoen…”

Vijf trainingen per week

Kim en Elly trainen een keer per week in Utrecht, goed voor 500 kilometer heen en terug. “Neen, dat ontzien we helemaal niet. Mocht de afstand nog groter zijn, zouden we die ook afleggen. We gaan soms zelfs mee trainen met onze trainers bij hun trainers in Engeland. We hebben veel over onze passie. En het blijft niet bij die ene keer trainen per week. We huren ook vier keer per week Jonkhove of De Mast af. We hebben nu eenmaal plaats nodig om te dansen.”

Belgisch kampioen

Al dat trainen werpt haar vruchten af. Op 1 mei werd het koppel gekroond tot Belgisch kampioen Masterclass bij de amateurs. “Onze mooiste titel, maar onze tweede plaats op het wereldkampioenschap in december moet eigenlijk niet veel onderdoen.”

Stijldansen is niet immens populair hier in Vlaanderen. “Toch merken we dat er steeds meer interesse voor is. Tot voor kort gingen vrouwen die wilden dansen, vooral naar de zumba. Mannen gingen vooral nìèt dansen”, lacht Kim, “maar we zien dat daar verandering in komt. Wij hebben zelf ook al mensen warm gemaakt voor stijldansen en we geven zelf ook al een beetje training – al hebben we geen ambitie om les te geven. Daarbovenop wint stijldansen ook aan populariteit omdat koppels nu meer dan vroeger graag uitpakken met een mooie openingsdans op hun huwelijk.”

“Wij kunnen het in elk geval aanraden”, besluit Elly. “Zo doe je iets samen met je partner én omdat je je zo moet focussen op het dansen, vergeet je de stress van het werk meteen eens je bezig bent.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier