Aanmelden met je smartphone voor stadsadministratie, het kan in Kortrijk

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De stad Kortrijk is de eerste West-Vlaamse centrumstad die vanaf vandaag, dinsdag gebruik maakt van Itsme, een app op je smartphone waarmee je vlot en veilig kan identificeren op het Thuisloket. “In enkele simpele klikken kan je tal van attesten en uittreksels opvragen”, legt schepen Arne Vandendriessche uit. “Zo blijven we onze dienstverlening verbeteren.”

Al vijftien jaar lang kunnen Belgen zich betrouwbaar identificeren op het internet met hun e-ID. De manier waarop vraagt na al die tijd om verbetering. Een e-ID bakje dat niet naar behoren werkt, de software die men opnieuw moet installeren, geen compatibiliteit met je browser, .. Voor wie z’n e-ID al eens gebruikte klinkt dit heel herkenbaar. Met Itsme is er nu een gebruiksvriendelijker alternatief, voor wie zijn smartphone wil gebruiken.

“Als ondernemer word ik zelf vaak geconfronteerd met de e-ID-kaartlezer en bijhorende frustraties”, zegt Arne Vandendriessche, schepen van Mensen (Open VLD). “Het was voor mij dan ook een must om dit zo snel mogelijk in te voeren in Kortrijk. Dienstverlening en gebruiksgemak staan centraal in ons stadhuis. Het is mede dankzij zo’n slimme ingrepen dat we onze dienstverlening voor de burgers blijven verbeteren.”

De Itsme-app vervangt al je kaartlezers, wachtwoorden en tokens door één persoonlijke geheime code van vijf cijfers. Je kan ook inloggen met je vingerafdruk indien jouw smartphone dat toelaat. De website maakt dan een verbinding met de app en toont welke gegevens je zal delen. Indien je akkoord bent, volstaat één klik om je te identificeren en al jouw documenten op te vragen. “Om Itsme te kunnen gebruiken is wel een eenmalige verificatie vereist. Dat kan via jouw bank of met je e-ID-kaartlezer op de website van Itsme. Eenmaal de registratie voltooid is, kan je jezelf met één simpele klik identificeren op het Thuisloket”, aldus Vandendriessche.

Veiligheid gegarandeerd

Kortrijk was een pionier bij de lancering van het Thuisloket Burgerzaken en blijft nieuwe toepassingen op de voet volgen“, pikt schepen van ICT Philippe De Coene (SP.A) in. “Door de koppeling van de Itsme-applicatie aan onze software voor het aanvragen van uittreksels en attesten, heb je enkel nog een smartphone en een code van vijf cijfers nodig om je veilig aan te melden.”

Dankzij de koppeling tussen Itsme en het federale aanmeldingsplatform CSAM kon de stad en haar partner Itsme heel eenvoudig integreren in het Thuisloket. De Itsme-app is volgens de initiatiefnemers de veiligste methode om jezelf online te identificeren. Jouw identiteit is gelinkt aan drie zaken: jouw smartphone, simkaart en je zelf te kiezen Itsme code.

De privacy van alle Itsme-gebruikers wordt gegarandeerd. De app is 100% conform de Europese regelgeving voor elektronische identificatiemiddelen en de Europese privacy verordening, beter bekend als GDPR. De app werd gelanceerd dankzij minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo: “De Itsme-verlaagt de drempel voor het gebruik van online overheidstoepassingen. Burgers kunnen waar en wanneer ze dat willen heel vlot inloggen op overheidstoepassingen. Een belangrijke stap in het verder moderniseren en digitaliseren van de overheid. Ik ben heel tevreden dat Kortrijk als eerste enthousiast meestapt in dit digitale verhaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier