Aan tafel bij Thierry Vanhuysse: “In de keuken word ik zenuwachtig”

Thierry Vanhuysse is geen keukenprins: "Gemakkelijk, je eten in een pot doen en rustig in de zetel eten". (Foto EDB)
Redactie KW

Thierry Vanhuysse (39) is pas terug uit Tsjernobyl, waar hij een workshop fotografie geleid heeft. “Ik sluit altijd mijn reis naar Tsjernobyl af met een pizza in een Italiaans restaurant in Kiev”, vertelt hij. “Als ik dat niet zou doen, zou de reis niet geslaagd zijn.”

Al voor de elfde keer trok Thierry Vanhuysse eind maart naar Tsjernobyl, een plaats waar hij naar toe gezogen wordt. “Er is nog gigantisch veel over Tsjernobyl dat we niet weten. Het heeft een frappante geschiedenis. De verlaten stad Pripyat, die op drie à vier kilometer van de kerncentrale ligt, telde ooit 50.000 bewoners en is nu gewoon overwoekerd door bomen.”

Thierry, die sinds enkele maanden van Aalbeke naar Kortrijk verhuisde, organiseert voor Starlingreizen workshops fotografie voor Belgen en buitenlanders in kleine groepjes. “Het gebied binnen de 10 km-zone rond de kerncentrale is niet meer bewoond en kan je enkel betreden met een vergunning, én vergezeld door een lokale gids.” Thierry gaat eigenlijk graag naar Tsjernobyl, hoewel het niet echt een plezierreis is.

Melkproducten

“Bijna iedereen die meegaat heeft het er op een bepaald moment echt moeilijk, en ook bij mij heeft het na elf keer nog altijd een impact. Ik wil het verhaal daar niet verloren laten gaan. Veel mensen hebben daar geholpen met opkuisen na de kernramp en veel mensen hebben er hun leven geriskeerd om een tweede ontploffing van de kerncentrale – die ook voor Europa veel erger zou geweest zijn – te voorkomen. Thierry organiseert ook workshops fotografie in New York, Londen, Schotland, Myanmar, Brussel en Charleroi. Ook voor Hong Kong is hij een workshop aan het voorbereiden.

Thierry combineert samen met zijn broer in Marke een praktijk als osteopaat met fotografie. Naast de workshops die hij geeft, reist hij ook graag, en er is dan ook altijd een link met fotografie. Hij laat zich op reis volledig onderdompelen in de cultuur van de plaats waar hij zich bevindt. Zo at hij in het arme Tsjernobyl veel gerechten met goedkope aardappelen en melkproducten. “Daar is er geen grote variatie, maar het eten is wel in orde.”

Koken met de wok

Thuis probeert Thierry gezond te eten. “Ik heb een wok en als ik tijd heb doe ik enkele groenten en kip in de wok, ik roer en het is klaar. De keuken is de enige plaats in huis waar ik zenuwachtig word, koken is echt niets voor mij.”

“Ook qua tijd is het klaarmaken van boerenkost voor mij niet haalbaar. Ik heb een gigantisch druk programma: als ik niet in de kiné ben, ben ik bezig met fotografie of zit ik in het buitenland.”

Meestal gaat Thierry iets afhalen of koopt hij gerechtjes die enkel op te warmen zijn. “Ik eet ook niet aan tafel, maar doe mijn eten in een potje en eet het op in de zetel. Soms eet ik ook iets in café Fernand in Kortrijk. Je kan er gezond eten en het gaat er snel.”

Als Thierry uit eten gaat, kiest hij nogal vaak voor visgerechten. “In het buitenland proef ik altijd de typische keuken. Waar men in Azië wel zes keer kleine porties warm eet, doe ik dat ook. Ik reis graag om veel mensen en culturen te leren kennen. Je kijk op de wereld wordt wijder. Het reizen zet je met je voeten op de grond, je leert relativeren en je wordt realistischer in alles!” (Els Deleu)

Wat doe je dit weekend?

“Ik heb nog wat opzoekingswerk te doen om de workshop in Hong Kong voor te bereiden, zoals locaties zoeken en routes uitstippelen.” Thierry was al in Hong Kong op prospectie en gaat er na de voorbereidingen nog eens naar toe. “Ik zal ook nog wat foto’s van Tsjernobyl bewerken.” Thierry kan genieten van het thuis zijn. “Dat kan gaan van het in elkaar steken van trips, foto’s bewerken, of op het gemak een film bekijken. Ik heb er niet altijd nood aan om weg te gaan. Als ik het toch doe, dan wandel ik ‘s avonds wel eens door Kortrijk. De sfeer vind ik speciaal, zoals het wandelen in steegjes en het zien van de verlichting op de gebouwen. Ik ga er ook graag eens naar restaurant Va et Vient of Bar Jules.”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Ik ben een stadsmens en hou van de sfeer in een stad. Er is altijd volk, altijd nog iets open of je kan er altijd nog iets halen, wat in een dorp niet altijd het geval is. In een stad ben je anoniemer en ik hou daar wel van. Kortrijk is mijn thuis, enigszins werkgerelateerd, maar ik woon er ook wel graag.” Thierry vindt dat Kortrijk mooier aan het worden is. “De Leieboorden bijvoorbeeld zijn prachtig. Ik moet er eigenlijk dringend eens werk van maken om Kortrijk op een bepaalde manier in beeld te brengen. De straatfotografie en overzichtsfoto’s die ik in het buitenland maak, kunnen ook in Kortrijk.” Thierry wandelt ook graag langs de Leie. “Het stuk richting Bissegem is ook mooi met de bomen en schepen die voorbijkomen.”

Wat doe je dit weekend?

“Ik heb nog wat opzoekingswerk te doen om de workshop in Hong Kong voor te bereiden, zoals locaties zoeken en routes uitstippelen.” Thierry was al in Hong Kong op prospectie en gaat er na de voorbereidingen nog eens naar toe. “Ik zal ook nog wat foto’s van Tsjernobyl bewerken.” Thierry kan genieten van het thuis zijn. “Dat kan gaan van het in elkaar steken van trips, foto’s bewerken, of op het gemak een film bekijken. Ik heb er niet altijd nood aan om weg te gaan. Als ik het toch doe, dan wandel ik ‘s avonds wel eens door Kortrijk. De sfeer vind ik speciaal, zoals het wandelen in steegjes en het zien van de verlichting op de gebouwen. Ik ga er ook graag eens naar restaurant Va et Vient of Bar Jules.”

Wat is je favoriete plekje?

In de stad Pripyat bij Tsjernobyl staat Thierry graag boven op een flatgebouw van zestien verdiepingen. “Daar heb je een zicht over de hele stad en zie je duidelijk hoe de natuur echt weer alles overneemt. Vroeger was Pripyat een stad zonder bomen, en nu is het een bos geworden. Van op dat flatgebouw zie je dat zo goed, en raar maar waar, ik word er rustig van. Soms haal ik energie uit de rust die er hangt. Ik fotografeer niet altijd, eerst moet je naar de wereld kijken met je ogen en daarna door de lens.” Ook in New York heeft Thierry zo’n favoriete plaats. “Op een punt in Brooklyn heb je een zicht over de hele skyline. Het is fascinerend om een megadrukke stad in alle rust te kunnen bekijken.”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Ik ben een stadsmens en hou van de sfeer in een stad. Er is altijd volk, altijd nog iets open of je kan er altijd nog iets halen, wat in een dorp niet altijd het geval is. In een stad ben je anoniemer en ik hou daar wel van. Kortrijk is mijn thuis, enigszins werkgerelateerd, maar ik woon er ook wel graag.” Thierry vindt dat Kortrijk mooier aan het worden is. “De Leieboorden bijvoorbeeld zijn prachtig. Ik moet er eigenlijk dringend eens werk van maken om Kortrijk op een bepaalde manier in beeld te brengen. De straatfotografie en overzichtsfoto’s die ik in het buitenland maak, kunnen ook in Kortrijk.” Thierry wandelt ook graag langs de Leie. “Het stuk richting Bissegem is ook mooi met de bomen en schepen die voorbijkomen.”

Wat doe je dit weekend?

“Ik heb nog wat opzoekingswerk te doen om de workshop in Hong Kong voor te bereiden, zoals locaties zoeken en routes uitstippelen.” Thierry was al in Hong Kong op prospectie en gaat er na de voorbereidingen nog eens naar toe. “Ik zal ook nog wat foto’s van Tsjernobyl bewerken.” Thierry kan genieten van het thuis zijn. “Dat kan gaan van het in elkaar steken van trips, foto’s bewerken, of op het gemak een film bekijken. Ik heb er niet altijd nood aan om weg te gaan. Als ik het toch doe, dan wandel ik ‘s avonds wel eens door Kortrijk. De sfeer vind ik speciaal, zoals het wandelen in steegjes en het zien van de verlichting op de gebouwen. Ik ga er ook graag eens naar restaurant Va et Vient of Bar Jules.”

Wat is je lievelingsgerecht?

“Ik ben een echte Belg, dus is frieten met stoofvlees mijn lievelingsgerecht.” Thierry lust ook enorm graag pizza. “Dat kan ik 24 uur per dag eten. Ik weet niet of dit bijgeloof is, maar als we van Tsjernobyl terugkeren, plan ik in Kiev altijd een bezoek aan een Italiaans restaurant in die stad. Daar eet ik altijd een pizza om mijn Tsjernobylreis op een goede manier af te sluiten.” Thierry maakte al met veel culturen kennis en houdt vooral van de Aziatische keuken. “Het beste ontbijt dat ik al at, was in een afgelegen dorpje in Viëtnam waar er geen Westerling te bespeuren was en waar een oud vrouwtje voor mij een rijstpannenkoek klaarmaakte met allerlei zaken, zoals ajuintjes, ertussen. Dit werd in een saus gedipt.”

Wat is je favoriete plekje?

In de stad Pripyat bij Tsjernobyl staat Thierry graag boven op een flatgebouw van zestien verdiepingen. “Daar heb je een zicht over de hele stad en zie je duidelijk hoe de natuur echt weer alles overneemt. Vroeger was Pripyat een stad zonder bomen, en nu is het een bos geworden. Van op dat flatgebouw zie je dat zo goed, en raar maar waar, ik word er rustig van. Soms haal ik energie uit de rust die er hangt. Ik fotografeer niet altijd, eerst moet je naar de wereld kijken met je ogen en daarna door de lens.” Ook in New York heeft Thierry zo’n favoriete plaats. “Op een punt in Brooklyn heb je een zicht over de hele skyline. Het is fascinerend om een megadrukke stad in alle rust te kunnen bekijken.”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Ik ben een stadsmens en hou van de sfeer in een stad. Er is altijd volk, altijd nog iets open of je kan er altijd nog iets halen, wat in een dorp niet altijd het geval is. In een stad ben je anoniemer en ik hou daar wel van. Kortrijk is mijn thuis, enigszins werkgerelateerd, maar ik woon er ook wel graag.” Thierry vindt dat Kortrijk mooier aan het worden is. “De Leieboorden bijvoorbeeld zijn prachtig. Ik moet er eigenlijk dringend eens werk van maken om Kortrijk op een bepaalde manier in beeld te brengen. De straatfotografie en overzichtsfoto’s die ik in het buitenland maak, kunnen ook in Kortrijk.” Thierry wandelt ook graag langs de Leie. “Het stuk richting Bissegem is ook mooi met de bomen en schepen die voorbijkomen.”

Wat doe je dit weekend?

“Ik heb nog wat opzoekingswerk te doen om de workshop in Hong Kong voor te bereiden, zoals locaties zoeken en routes uitstippelen.” Thierry was al in Hong Kong op prospectie en gaat er na de voorbereidingen nog eens naar toe. “Ik zal ook nog wat foto’s van Tsjernobyl bewerken.” Thierry kan genieten van het thuis zijn. “Dat kan gaan van het in elkaar steken van trips, foto’s bewerken, of op het gemak een film bekijken. Ik heb er niet altijd nood aan om weg te gaan. Als ik het toch doe, dan wandel ik ‘s avonds wel eens door Kortrijk. De sfeer vind ik speciaal, zoals het wandelen in steegjes en het zien van de verlichting op de gebouwen. Ik ga er ook graag eens naar restaurant Va et Vient of Bar Jules.”