Aan tafel bij Tania Tamsin en dochter Luna: “‘t Pandreitje is een rustig eilandje in de stad.”

(Foto PDV)
Redactie KW

Voor deze editie van onze rubriek schuiven we de benen onder tafel bij Tania Tamsin. Samen met haar dochter Luna Lannoo woont ze aan de rand van het Astridpark, in ‘t Pandreitje met name. “Een zalig, rustig eilandje in de stad”, zegt ze zelf.

We kennen Tania Tamsin als de immer enthousiaste en gedreven actrice bij theater Rostune in Sijsele. Tania heeft Sijseelse roots, maar woont al vele jaren in Brugge. Ze was jarenlang werkzaam in de sociale sector, als maatschappelijk werkster in de psychiatrie met name en werkte eerder ook nog met daklozen.

Droomjob gevonden

“Ik heb dat werk in de sociale sector altijd erg graag gedaan, maar ik voelde dat het tijd was voor iets anders. Nu durf ik zeggen dat ik echt mijn droomjob heb gevonden: ik werk bij de dienst Vrije Tijd van het Damse stadsbestuur als coördinator van de Cultuurfabriek. Daarnaast sta ik ook in voor een deel van de organisatie van evenementen zoals het straatmuziekfestival. In die job kan ik dus echt mijn passie voor theater en cultuur in het algemeen ten volle beleven. En ik vertoef zo ook opnieuw in Sijsele, waar mijn roots liggen”, zegt Tania.

Het Astridpark

“Ik ging altijd al graag naar theater maar nu mag ik dat dus ook in het kader van mijn job doen, als prospectie voor de programmatie in de Cultuurfabriek.” Tania stelt erg graag in Brugge te wonen. Ze woonde al op meerdere plaatsen in de stad maar is nu erg gelukkig in haar woning aan ‘t Pandreitje, vlakbij het Astridpark. “Dit is echt een eilandje, zeker als de historische voormalige gevangenispoort hier dan dicht gaat“, stelt ze.

“Ik heb zo van die periodes dat ik een bepaald product echt heel veel gebruik”

“Het is hier zo rustig. Als er Vama Vechte is in het Park hoor ik dat zelfs niet. Die poort en die andere woningen vormen een buffer. Het Cactusfestival, een heel eind verderop, hoor ik beter dan Vama Vechte naast de deur. We wonen hier dus rustig maar overal dichtbij. Samen met mijn dochter of met vrienden gaan we erg graag eens naar het Astridpark, het is er zalig toeven.”

Diabetespatiënt

Hoewel Tania en Luna graag eens een hapje gaan eten in een van de vele restaurantjes in de buurt – zoals L’Estaminet en ‘t Bagientje – kokerellen ze toch nog graag eens zelf. “Het is toch vooral mijn mama die in de potten roert”, geeft Luna, die haar laatste schooljaar in het OLVA afwerkt, grif toe. “Ze is erg goed in zuiderse of Aziatisch getinte stoofpotjes met veel groenten en kruiden.”

Tania vult aan: “We eten soms eens vegetarisch, maar dus zeker niet altijd en ook niet echt uit principe. Er zijn gewoon ook veel lekkere schotels zonder vlees. Ik moet er wel op letten dat ik niet al teveel suikers eet, wat ik ben diabetespatiënt.”

“Vijf keer per dag moet ik insuline inspuiten. Ik kook dus wel graag, maar het is zeker niet volgens het boekje. Een opleiding heb ik niet gevolgd, dat interesseert me ook niet, en ik volg niet echt een recept. Het is eerder een vorm van creatieve improvisatie. Ik heb zo ook periodes dat ik een bepaald product erg vaak gebruik. Zo deed ik een tijdje overal gember in!” (lacht)

Wat is je lievelingsgerecht?

“Het klinkt misschien vreemd maar voor mij is dat zuurdesembrood met oude, pittige kaas en een kop sterke, zwarte koffie”, zegt Tania. “Daarvoor ga ik graag eens naar ‘Het Dagelijks Brood’. Ook in de bakkerij Schaeverbeke, aan de achterkant van het Astridpark hier, hebben ze heerlijk brood.”

Dochter Luna vult aan: “Ik lust graag de speciale curryschotels die mijn mama maakt. Mijn oma maakt dan weer heerlijke bloemkool in witte kaassaus.” Ook Tania geniet van de traditionele keuken. “Het is altijd leuk als mijn moeder belt en zegt dat ze ‘een keuntje’ (een konijntje, red.) heeft klaargemaakt. Mijn moeder is alleen en ze geniet daar zelf ook van. Het is een teken van liefde aan elkaar doorgeven.”

Wat is je favoriete plekje?

“Ik hou van de stilte en rust in onze woning. We hebben geen tuin, maar wel een koer en dan is er ook nog het pleintje tussen de huizen van ‘t Pandreitje”, zegt Tania. “Ook het Astridpark naast de deur is natuurlijk erg leuk. Ik trek er graag met mijn dochter naartoe, om wat in de zon te liggen of een boekje te lezen.”

“Doordat onze living ook niet zo heel erg groot is, komt het voor dat we in plaats van thuis gewoon met vrienden in het park afspreken. Dan brengt iedereen een hapje en een drankje mee en dan maken we het gezellig samen. Daarnaast vind ik het Gezellemuseum en heel die buurt daar rond de Jeruzalemkerk erg leuk en sfeervol. Ook een wandeling langs de molens op de Vesten is een aanrader.”

Waarom hou je van Brugge

“Brugge biedt veiligheid en geborgenheid én er is veel te doen. Net als in grootsteden hoeft er zich niemand in Brugge te vervelen, maar je hoort niet de hele nacht sirenes, zoals in sommige grootsteden”, vertelt Tania. “Als ik iets wil gaan eten vind ik zoveel leuke plekjes dichtbij. Wil ik naar de bioscoop, dan spring ik op die fiets en ga naar de Lumière. Ook om een mooi theaterstuk te gaan bekijken is er genoeg keuze. Ik heb enorm genoten van Wintervonken. Als programmator voor cultuur in het kleine Damme valt mijn mond wel open als ik zie welke grote budgetten ze in Brugge hebben voor culturele evenementen… Ik hou van Brugge, maar sluit niet uit dat ik misschien nog terugkeer naar mijn Sijseelse roots.”

Wat doe je dit weekend?

“Wij hebben elk onze eigen drukke agenda in het weekend”, zegt Luna. “Ik sta zelf in de leiding van de jeugdbeweging in Oedelem. Mijn papa woont daar in de buurt en ik hou er wel van om in de open natuur, op de boerenbuiten, bezig te zijn. Ik heb ook nog theater gespeeld bij de jongerenafdeling van Rostune, maar het werd moeilijk om al die hobby’s te combineren.”

Ook Tania is een bezige bij. “In het weekend moet ik soms ook wel eens werken; als er een voorstelling is van onze eigen programmatie in de Cultuurfabriek bijvoorbeeld. Als ik niet moet werken spreek ik graag af met vrienden om iets te gaan eten of drinken op een leuk adresje hier in Brugge. Of ik pik een toneelvoorstelling of film mee.” (PDV)