Aan tafel bij de familie Strobbe: “Elke dag maken we verse soep”

© EDB
Redactie KW

Genieten staat vooraan in het woordenboek van Philip Strobbe (55) en Annemie Deraeve (57) uit Kortrijk. “Aperitieven doen we graag als we thuis zijn.”

Philip Strobbe en Annemie Deraeve wonen in de Beekstraat en zijn bekend in het parochiaal centrum, waar Philip ook de stuurgroep van toneelkring Harlekijn coördineert. Het koppel heeft met Stephanie (32) en Mathieu (29) twee kinderen die getrouwd zijn.

Hun kleinkinderen Christophe, Amaury, Aurélie en Gaspard komen er graag over de vloer. “Soms komen ze ‘s middags eens naar hier. Ze gaan naar Sint-Theresia en Sint-Amandsbasisschool Zuid, dus allemaal niet ver van ons.”

Philip en Annemie drinken als ze thuis zijn voor het eten nogal vaak een aperitiefje, en de stukjes kaas en salami horen daarbij. “Ook onze kinderen hebben dat mee, ze zijn zo grootgebracht”, lacht Annemie.

Elke dag soep

Philip en Annemie zijn beiden ook grote soepdrinkers. “Elke dag – zowel ‘s zomers als ‘s winters – maken wij verse soep. Het mag zelfs dertig graden zijn buiten. Ook de kleinkinderen komen hier graag soep drinken. Als ik ‘s avonds thuiskom en nog zin heb in iets, dan wordt dit nogal vaak een tasje soep”, vertelt Philip. Dat zou hij zelf ook klaarmaken.

Meestal staat Annemie echter achter het fornuis. “Ik kook graag, maar we maken de gewone boerenkost. Ik ben geen keukenprinses hoor, maar soms probeer ik eens een gerechtje van op de I-Pad uit”.

Het moeilijkste vindt Annemie het bedenken wat ze zal klaarmaken. “Ik denk dat we gewoon te veel keuze hebben”. Annemie vindt het eten in de winter wel lekkerder. “Ik verkies warme groenten. In de koude groenten ‘s zomers is er niet zoveel variatie.”

Daklozen

Annemie werkt op de dienst neurologie in het AZ Groeninge. “Het is een zware dienst, maar als je met een goed team en onder een sterke hoofdverpleegkundige kan werken, vind je er voldoening in hoor. We worden ook goed ondersteund door de dokters.” Momenteel is Annemie nog herstellende van twee schouderoperaties.

Philip werkt bij de NMBS als sociaal referent voor ‘personen op de dool’ voor de stations in Vlaanderen. “Deze functie werd vijf jaar geleden in het leven geroepen en ontstond uit een Europees project”, legt hij uit. “Stations zijn vaak een trekpleister voor daklozen. Ik probeer die mensen aan te spreken en breng hen in contact met sociale diensten. In tegenstelling met wat je zou denken, is het voor mij veel drukker in de zomer dan ‘s winters. In veel steden sluit de nachtopvang dan of wordt de capaciteit naar beneden gehaald. Dan komen meer mensen naar de stations.”

Toneel Harlekijn

Annemie en Philip zijn sterk betrokken bij de toneelkring Harlekijn, waar ze allebei al van bij het begin bij zijn. Annemie springt bij waar nodig en helpt achter de schermen; Philip leidt de stuurgroep.

“We zijn afgestapt van de bestuursstructuren, en hebben nu mensen in de stuurgroep voor pr, communicatie, technische ploeg, bar en feestelijkheden, jongeren, secretariaat, spelerscontacten en leesclub.” Philip regisseert ook soms, en doet dit ook voor andere gezelschappen. Momenteel is hij bezig met de regie van Theater Lokaal, dat uitgaat van Cultuur Wevelgem. Hij zou ook graag eens een stuk schrijven, maar heeft daar momenteel nog de tijd niet voor.

Waarom hou je van Kortrijk?

“Natuurlijk houden we van Kortrijk”, stelt Annemie. “We zijn er geboren en getogen. Ik ben van Overleie. Men zegt altijd dat dat de ‘echte’ Kortrijkzanen zijn.” Volgens Philip en Annemie hield Kortrijk de laatste jaren een grote inhaalbeweging in het stadscentrum. “Dat is positief. Enkel de grote leegstand van de winkels vinden we minder. We houden er ook van enkele horecazaken zoals het Parkhotel en St-Médard. Als we op maandag naar de markt in Kortrijk gaan, eten we vaak iets in Maddox op de Grote Markt. Daar hebben ze verzorgde dagschotels. De toiletten zijn er op het gelijkvloers, en dat is handig als mijn moeder in haar rolstoel mee is”, zegt Annemie. “Met haar gaan we ook soms naar Au Damier.”

Wat doe je dit weekend?

Vrijdag- en zaterdagavond gaan Philip en Annemie naar het parochiaal centrum in de Beekstraat. “Daar vinden de laatste twee opvoeringen plaats van Foei Minister van toneelkring Harlekijn plaats. Zelf spelen Philip en Annemie niet mee, maar ze verrichten veel werk achter de schermen. Ze zorgen ook dat er verse soep is voor de spelers en medewerkers. Na de voorstellingen wordt zondag de zaal door de spelers en medewerkers van de toneelgroep opgekuist. “We ronden zondagavond allemaal samen af met een etentje in De Koekeliere in Bellegem. Vroeger gebeurde het nog dat dit etentje ook in het PC plaats vond, maar dan hadden we een opkuis na een opkuis. Dat is nu dus iets gemakkelijker.”

Wat is jullie favoriete plekje?

“Wij gaan graag naar het Parkhotel. Annemie zit graag ergens waar er veel licht is, en daar is dat het geval.” Philip gaat daar soms ook eten met collega’s. “Het ligt centraal en het is er altijd lekker.” Het koppel gaat ook graag naar St.-Médard. De zee is ook een favoriete stek. “Ik ging vroeger bijna nooit naar zee, en nu amuseer ik me daar ook”, aldus Philip. Annemie ging in haar jeugd altijd met haar ouders naar Koksijde. “We gingen altijd naar het vakantiedomein van het leger, mijn papa’s werkgever. Ik ben daar als het ware grootgebracht. De Ardennen zeggen me niets maar ik zou onmiddellijk naar zee vertrekken”, lacht Annemie. “We gingen er jarenlang in de vakanties met onze kinderen naartoe.”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Natuurlijk houden we van Kortrijk”, stelt Annemie. “We zijn er geboren en getogen. Ik ben van Overleie. Men zegt altijd dat dat de ‘echte’ Kortrijkzanen zijn.” Volgens Philip en Annemie hield Kortrijk de laatste jaren een grote inhaalbeweging in het stadscentrum. “Dat is positief. Enkel de grote leegstand van de winkels vinden we minder. We houden er ook van enkele horecazaken zoals het Parkhotel en St-Médard. Als we op maandag naar de markt in Kortrijk gaan, eten we vaak iets in Maddox op de Grote Markt. Daar hebben ze verzorgde dagschotels. De toiletten zijn er op het gelijkvloers, en dat is handig als mijn moeder in haar rolstoel mee is”, zegt Annemie. “Met haar gaan we ook soms naar Au Damier.”

Wat is jullie favoriete plekje?

“Wij gaan graag naar het Parkhotel. Annemie zit graag ergens waar er veel licht is, en daar is dat het geval.” Philip gaat daar soms ook eten met collega’s. “Het ligt centraal en het is er altijd lekker.” Het koppel gaat ook graag naar St.-Médard. De zee is ook een favoriete stek. “Ik ging vroeger bijna nooit naar zee, en nu amuseer ik me daar ook”, aldus Philip. Annemie ging in haar jeugd altijd met haar ouders naar Koksijde. “We gingen altijd naar het vakantiedomein van het leger, mijn papa’s werkgever. Ik ben daar als het ware grootgebracht. De Ardennen zeggen me niets maar ik zou onmiddellijk naar zee vertrekken”, lacht Annemie. “We gingen er jarenlang in de vakanties met onze kinderen naartoe.”

Wat is jullie favoriete plekje?

“Wij gaan graag naar het Parkhotel. Annemie zit graag ergens waar er veel licht is, en daar is dat het geval.” Philip gaat daar soms ook eten met collega’s. “Het ligt centraal en het is er altijd lekker.” Het koppel gaat ook graag naar St.-Médard. De zee is ook een favoriete stek. “Ik ging vroeger bijna nooit naar zee, en nu amuseer ik me daar ook”, aldus Philip. Annemie ging in haar jeugd altijd met haar ouders naar Koksijde. “We gingen altijd naar het vakantiedomein van het leger, mijn papa’s werkgever. Ik ben daar als het ware grootgebracht. De Ardennen zeggen me niets maar ik zou onmiddellijk naar zee vertrekken”, lacht Annemie. “We gingen er jarenlang in de vakanties met onze kinderen naartoe.”

Wat is jullie lievelingsgerecht?

“In de periode van het witloof zouden we het elke dag eten: koud, gestoofd of met ham. Als onze kinderen binnenkomen zeggen ze dan “‘t is weer witloof”. Annemie eet graag pasta, maar Philip verkiest een steak of hutsepot. Annemie heeft het dan weer voor rundstong in madeirasaus. “Mijn mama komt een paar keer in de maand bij ons eten, en dan is dit gerecht een topper. Ik maak dat echter niet zelf klaar. Het is een van de weinige dingen die ik bereid koop. Enkel voor de zondag zou ik eens iets kant en klaar kopen, zodat ik enkel een kroketje moet bakken.” Als Philip en Annemie uit eten gaan, kiezen ze nogal vaak voor vis. “Je moet niet op restaurant gaan om een biefstuk te eten”, vinden ze.

Wat is jullie favoriete plekje?

“Wij gaan graag naar het Parkhotel. Annemie zit graag ergens waar er veel licht is, en daar is dat het geval.” Philip gaat daar soms ook eten met collega’s. “Het ligt centraal en het is er altijd lekker.” Het koppel gaat ook graag naar St.-Médard. De zee is ook een favoriete stek. “Ik ging vroeger bijna nooit naar zee, en nu amuseer ik me daar ook”, aldus Philip. Annemie ging in haar jeugd altijd met haar ouders naar Koksijde. “We gingen altijd naar het vakantiedomein van het leger, mijn papa’s werkgever. Ik ben daar als het ware grootgebracht. De Ardennen zeggen me niets maar ik zou onmiddellijk naar zee vertrekken”, lacht Annemie. “We gingen er jarenlang in de vakanties met onze kinderen naartoe.”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Natuurlijk houden we van Kortrijk”, stelt Annemie. “We zijn er geboren en getogen. Ik ben van Overleie. Men zegt altijd dat dat de ‘echte’ Kortrijkzanen zijn.” Volgens Philip en Annemie hield Kortrijk de laatste jaren een grote inhaalbeweging in het stadscentrum. “Dat is positief. Enkel de grote leegstand van de winkels vinden we minder. We houden er ook van enkele horecazaken zoals het Parkhotel en St-Médard. Als we op maandag naar de markt in Kortrijk gaan, eten we vaak iets in Maddox op de Grote Markt. Daar hebben ze verzorgde dagschotels. De toiletten zijn er op het gelijkvloers, en dat is handig als mijn moeder in haar rolstoel mee is”, zegt Annemie. “Met haar gaan we ook soms naar Au Damier.”

Wat is jullie lievelingsgerecht?

“In de periode van het witloof zouden we het elke dag eten: koud, gestoofd of met ham. Als onze kinderen binnenkomen zeggen ze dan “‘t is weer witloof”. Annemie eet graag pasta, maar Philip verkiest een steak of hutsepot. Annemie heeft het dan weer voor rundstong in madeirasaus. “Mijn mama komt een paar keer in de maand bij ons eten, en dan is dit gerecht een topper. Ik maak dat echter niet zelf klaar. Het is een van de weinige dingen die ik bereid koop. Enkel voor de zondag zou ik eens iets kant en klaar kopen, zodat ik enkel een kroketje moet bakken.” Als Philip en Annemie uit eten gaan, kiezen ze nogal vaak voor vis. “Je moet niet op restaurant gaan om een biefstuk te eten”, vinden ze.

Wat is jullie lievelingsgerecht?

“In de periode van het witloof zouden we het elke dag eten: koud, gestoofd of met ham. Als onze kinderen binnenkomen zeggen ze dan “‘t is weer witloof”. Annemie eet graag pasta, maar Philip verkiest een steak of hutsepot. Annemie heeft het dan weer voor rundstong in madeirasaus. “Mijn mama komt een paar keer in de maand bij ons eten, en dan is dit gerecht een topper. Ik maak dat echter niet zelf klaar. Het is een van de weinige dingen die ik bereid koop. Enkel voor de zondag zou ik eens iets kant en klaar kopen, zodat ik enkel een kroketje moet bakken.” Als Philip en Annemie uit eten gaan, kiezen ze nogal vaak voor vis. “Je moet niet op restaurant gaan om een biefstuk te eten”, vinden ze.