91-jarig boegbeeld van De Hollemeersch in Dranouter overleden

Monique Dekeerle overleed op 91-jarige leeftijd. (Foto EF)
Redactie KW

Monique Dekeerle is woensdagavond overleden in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. Ze was 46 jaar lang zaakvoerster van De Hollemeersch in Dranouter. De uitvaart van Monique is op zaterdag 24 februari om 10.30 uur in de Sint-Jan-De-Doperkerk van Dranouter.

Monique Dekeerle werd geboren op 28 mei 1926 in Ieper. In 1960 startte ze samen met haar man Franz Van Den Weghe het restaurant De Hollemeersch op in de Lettingstraat in Dranouter. Franz overleed op 13 februari 2001. Vijf jaar later gaf ze de fakkel door aan zoon Laurens. Monique bleef er wonen en was een bekend figuur in Heuvelland en Noord-Frankrijk. De Noord-Franse regionale krant ‘La Voix du Nord’ noemde haar ‘la mémoire du village’, want Monique wist veel en was overal graag gezien.

‘Il fût un temps’

“Veel mensen kwamen voor mijn moeder naar De Hollemeersch”, vertelt zoon Laurens, die nu het restaurant runt. “Ze was een steunpilaar en bij veel mensen uit de streek bekend. Monique was De Hollemeersch en omgekeerd. Ze praatte en luisterde graag en wist veel over de streek. Ze was als het ware een gids van Heuvelland en Noord-Frankrijk.”

“Ze was een levensgenieter met het hart op de juiste plaats, een smakelijke lach en gevoel voor humor”, zegt dochter Tine. “Mama was enorm geëngageerd. Ze was een van de grondleggers van de Kemmelse Zoetemarkt, was betrokken bij Horeca Ieper en districtleidster van de Roodkapjes.”

Monique was mee met haar tijd. “Ze had een tablet en was actief op Facebook. Haar favoriete spreuk was ‘il fût un temps’: als er iets gebeurt, laat het achter je en kijk vooruit, want het leven gaat voort. Voor haar 90ste verjaardag gaven we een groot feest in De Hollemeersch met deze spreuk als titel.”

Monique overleed woensdagavond op 91-jarige leeftijd in het Jan Ypermanziekenhuis. Monique had zeven kinderen: Mileen, Jan, Anneke (+), Karl, Laurens, Tine en Kaat. Daarnaast was ze grootmoeder van twaalf kleinkinderen en overgrootmoeder van vijf achterkleinkinderen. (AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier