81ste BK Dammen gestart in Kortrijk

We herkennen Rik Devroe. © TVG
Redactie KW

Deze week haalt de Kortrijkse Damclub ‘De Phenix’ een ware primeur binnen voor Stad Kortrijk want in samenwerking met de Koninklijke Belgische Dambond brengen ze het Nationaal Kampioenschap Dammen dichter bij huis. Elke dag van de krokusvakantie zal er gestreden worden voor een plaats op het komende Europees en Wereldkampioenschap.

Ook schepen van evenementen Kelly Detavenier was van de partij om dit heugelijke evenement in te lijven in haar gemeente. “Het is de eerste maal dat een dergelijk tornooi plaatsvind in onze stad en dat terwijl ze al aan hun 81ste editie bezig zijn. We hopen dat de deelnemers niet alleen zullen genieten van het spel maar ook van wat we te bieden hebben” aldus een tevreden schepen.

https://www.youtube.com/watch?v=W5SERTzQ054

Voor de eerste maal een kampioenschap in een stad met een damclub

“De deelnemers zijn amateurs in de ware zin van het woord want in België zijn er geen ‘broodspelers’. Daarvoor staat het land internationaal niet sterk genoeg. Het is voor ons echter wel de eerste maal dat het kampioenschap doorgaat in een stad waar er ook effectief een damclub aanwezig is”, besluit Rik Devroe.

Plezier vinden in het schaken

Titelverdediger Brian Wollaert, die zijn roots terugvind in Kortrijk maar verhuisd is naar Torhout, is ook van de partij vandaag. “Ik speel niet alleen dammen maar heb ook schaken aangeleerd. Er is al jaren een verborgen vête tussen schakers en dammers maar ik ben ervan overtuigd dat dammers kunnen schaken maar niet vice versa. Daarnaast heb ik mijn gebied verlegd naar Antwerpen waar ik mezelf en anderen tips en tricks probeer bij te leren zodat we er allemaal beter van worden. Ik heb geleerd van de Russische grootmeesters en zal dit ook blijven doen, aldus de titelverdediger van 2017.”

81ste BK Dammen gestart in Kortrijk
© TVG

Wie stoot de huidige kampioen, Brian Wollaert van zijn troon?

Dat is wellicht de vraag die velen zich zullen stellen de komende week. “Elke deelnemer wordt geacht zich te houden aan een aantal strikte regels en worden in volledige quarantaine geplaatst gedurende de wedstrijd. Vooral tussen het 3de en het 4de uur is er uiterste concentratie noodzakelijk”, ontvalt Rik Devroe zich.

Tussen de deelnemers zitten er zeven echte kanshebbers. Vier daarvan met een West-Vlaamse roots waaronder Hein De Cokere, Keita Desmet, Jimmy Depaepe en Brian Wollaert. Of deze laatste heer opnieuw de eer binnendrijft wordt dus koffiedik kijken. Een belangrijk puntje werd op het einde van de regels wel op de ‘i’ gezet en dat is dat elke zet genoteerd dient te worden.

81ste BK Dammen gestart in Kortrijk
© TVG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier