75-jarige Sterren denken aan de toekomst

Voorzitster Veerle Demunter, regisseur Carine Mahieu, Tom Demunter, Bart Eggermont en Rik Callens zijn de bestuursleden van de 75-jarige Zingende Sterren. © DJW
Redactie KW

Dat theatergezelschap de Zingende Sterren dit jaar hun vijfenzeventigste verjaardag viert, is een klein cultureel wonder in Vlaanderen. Anno 2018 is het niet evident dat je nog ergens in een stad of gemeente zoveel jaren lang een nog actieve vereniging vindt die volkstheater brengt van zelfgeschreven stukken.

Het is uitzonderlijk dat een theater onder leiding van een huisregisseur minstens tien keer optreedt in het cultureel centrum. Dat is nog het geval in Antwerpen met Het Echt Antwaarps Theater en in Kortrijk met De Spatjes. En ook in Waregem.

“We treden jaarlijks tien keer op voor in totaal 4.500 tot 5.000 man”

Enkele weken geleden werden de Zingende Sterren voor die verdienste uitgebreid gehuldigd door de cultuurraad en kreeg Jan Callens, die tot 2016 actief was bij de Sterren en decennialang een van de centrale figuren was, nog een mooie attentie mee naar huis. Eind oktober tot rond 11 november van dit jaar pakt het gezelschap dan weer uit met een eigen productie waarvoor Bart Eggermont het scenario zal schrijven. De titel van het stuk blijft tot dan een goedbewaard geheim. Normaal gezien wisselt hij af met een andere (gelegenheids)auteur. Omdat het nu om een bijzondere verjaardag gaat, zet hij zich voor het tweede jaar op rij aan zijn schrijftafel.

Wereldoorlog

“Ik kan er nog niet veel over kwijt”, zegt Bart Eggermont. “Maar het zal in elk geval iets zijn rond de eerste wereldoorlog. Wat precies? Dat zal ik de komende weken uitwerken wanneer ik aan de tekst begin. Zoals altijd komen er ook nu weer verschillende personages in voor. In elk geval: het wordt voor een speciale gelegenheid en we brengen tien opvoeringen in de schouwburg van de Schakel. De data liggen al lang vast. Dat is ook nodig, want het cultuurcentrum is drukbevraagd. Zelf hebben de Zingende Sterren elk jaar succes met de tien opvoeringen die goed zijn voor een totaal van 4.500 tot 5.000 man. Dat is niet niets. Toch vind ik het jammer dat wij met onze voorstellingen in de seizoensbrochure van de Schakel weinig aandacht krijgen. Dat is een vaststelling.”

Intussen is de vereniging druk bezig met zijn toekomst. Niet alleen het bestuur veranderde enkele jaren geleden van samenstelling, maar er wordt ook regelmatig gezocht naar nieuwe, spelende leden die het straks moeten maken. Daarvoor organiseren De Zingende Sterren audities in hun lokaal aan de Stormestraat zoals dat onder andere vorige zaterdag het geval was. Vier kandidaat-Sterren hadden zich gemeld. Zij stelden zichzelf voor aan het bestuur en brachten ook een fragment uit een opgelegde tekst. Het bestuur dat tegelijk als jury fungeerde beoordeelde ze op voorkomen, dictie, acteermogelijkheden en persoonlijkheid.

Nieuwe leden

Nieuw acteerbloed is altijd welkom. “Het is nodig dat er actieve leden bij komen”, meent voorzitster Veerle Demunter. “Vooral jongere dames en heren die op de planken willen staan. Maar dat is helemaal geen gemakkelijke opdracht. Toch is het nodig om de toekomst van de Zingende Sterren te verzekeren”, besluit Veerle Demunter. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier