46.000 Toeristen verwacht, maar MUG in Blankenberge mag niet uitrukken

De MUG van het AZ Zeno in Blankenberge blijft minstens een week verplicht op stal. © foto MM
Redactie KW

De MUG van het AZ Zeno in Blankenberge moet verplicht in de garage blijven staan. Dat heeft een speciale commissie vrijdagmiddag beslist.

Volgens de directie is dat met het drukke paasweekend in het verschiet een absolute ramp. “Er worden meer dan 46.000 mensen verwacht. Als er iets gebeurt, moet de MUG van Knokke, Brugge of Oostende komen. Kostbare tijd gaat zo verloren”, zucht algemeen directeur Frank Lescrauwaet.

De aanleiding voor de opmerkelijke beslissing is de fusie met het gloednieuwe AZ Zeno in Knokke. Volgens de letter van de (medische) wet mag het ziekenhuis in Blankenberge daarom geen eigen MUG-dienst meer hebben. “Het is een complexe situatie, omdat de wetgeving daaromtrent niet op punt staat”, aldus Lescrauwaet. Vast staat dat ze in Blankenberge met de handen in het haar zitten. Komend Paasweekend worden 46.000 dagjestoeristen verwacht in de badstad. Als er iets ernstig gebeurt, zal de MUG-dienst dus niet van Blankenberge komen. Hoewel die dus wel voorhanden is.

Ook geen ambulances

Die blijft echter voor minstens een week verplicht op stal. “Ik ga écht niet goed slapen”, gaat Lescrauwaet verder. “Uit berekeningen is gebleken dat er vorig jaar 48 mensen zouden gestorven zijn als er geen MUG-dienst was in Blankenberge. We hopen deze situatie zo snel als mogelijk op te lossen.”

Ondertussen is ook duidelijk geworden dat er voorlopig geen ambulances meer mogen binnenrijden op de spoed. Ook die moeten dus naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De reden ligt opnieuw bij de fusie met Knokke. Daardoor veranderde het statuut van Blankenberge van ‘gespecialiseerde spoedgevallendienst’ naar ‘eerste opvang’. Nochtans had het AZ Zeno Blankenberge gehoopt op een uitzondering door hun toeristische en geografische ligging. Dat mag dus voorlopig niet.

(MM – foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier