4 op de 10 brievenbussen in Wevelgem verdwijnen

© Foto SL
Redactie KW

Het valt op dat Menen en Wevelgem wel heel hard getroffen zijn door de plannen van Bpost. De burgemeesters daar lijken niet onmiddellijk te willen reageren tegen de beslissing om een aantal rode brievenbussen weg te nemen. Ze stellen vast dat een overheidsbedrijf andermaal zijn dienstverlening afbouwt, wat zeker voor een aantal inwoners geen goede zaak is.

De rode brievenbus in de Artoisstraat staat er wat troosteloos bij, precies of ze vraagt wanneer er eens iemand een brief voor haar brengt. Dat vraag ik me ook af, zelf gooi ik er sporadisch eens een verjaardagskaart in. Dus ga ik op een koude woensdagmorgen post vatten tijdens de ochtendspits. Dat valt tegen, niet de ochtendspits op de anders rustige wijk waar het bord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ niet veel indruk maakt. Nee, wel dat niemand maar dan ook niemand een brief bezorgt. In volle kerstperiode dan nog wel.

Een bejaarde bewoner van de wijk vindt het wel heel erg dat de bus verdwijnt. “We hebben geen e-mail, alles gebeurt bij ons nog per brief”, antwoordt hij gelaten.

Spijtig

Ook gelaten reageren de burgemeesters van Wevelgem en Menen. In Menen verdwijnen 14 van de 38 rode brievenbussen, in Wevelgem zelfs 12 van de 30. In vergelijking met andere West-Vlaamse gemeenten is dat best veel. “Het is vooral spijtig dat een overheidsdienst weer zijn service afbouwt”, vindt burgemeester Martine Fournier. “Voorlopig hebben we nog niet gereageerd tegen Bpost, dit onderwerp komt maandag op het schepencollege aan bod. Oppassen toch dat niet alle voorzieningen zich in het centrum concentreren, sommige mensen zijn minder mobiel. Het is voor hen niet eenvoudig een verplaatsing te moeten maken om enkel een brief te posten. De invoering van de postpunten was wel positief. Ik hoor dat die vaak gebruikt worden, ze hebben ook langere openingsuren.”

Burgemeester Jan Seynhaeve van Wevelgem zal niet reageren op het voornemen van Bpost.

Vijf brieven per dag

“Op basis van het cijfermateriaal dat ik kreeg, kan ik de gedachtegang van Bpost wel volgen”, verklaart hij. “In sommige brievenbussen vind je blijkbaar slechts vijf brieven per dag. Er worden 50% minder brieven gepost in vergelijking met vijf jaar geleden. Dat neemt niet weg dat er heel wat individuele personen het voornemen van Bpost zullen ervaren als een probleem.”

We kunnen er niet omheen dat weer een aantal mensen uit de boot vallen

“Ik heb wel gereageerd toen de postkantoren verdwenen in Gullegem en in Moorsele, iets wat de burger wél heeft ervaren als een tekort aan dienstverlening volgens mij.”

De mensen die het meeste last zullen ervaren bij het verdwijnen van vele rode brievenbussen zijn de tachtigplussers, denkt Julo Mauroo van Okra Wevelgem. “En vooral wie verder van het centrum woont”, vult hij aan. “Dat neemt niet weg dat we ook als senioren op de digitale trein moeten stappen. Anderzijds kunnen we er niet omheen dat weer een aantal mensen uit de boot vallen, het is in ieder geval geen verbetering.”