25 jaar Marino Punk: van 'vuile mof' tot chouchou van elk rusthuis

27/10/17 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:31

Geen rusthuis of kermis in Vlaanderen waar Marino Punk (51) niet heeft opgetreden. Vijfentwintig jaar staat de Menenaar op de planken, maar aan populariteit moet hij niet inboeten. Met meer dan 180 optredens per jaar is Marino Bekaert - zijn echte naam - een van de populairste artiesten van West-Vlaanderen. "Maar goed dat ik héél sober kan leven, anders zou ik dit beroep niet kunnen doen." Op zoek naar de mens achter de hanenkam.

Door de lichtgele gevel en de blauwe deuren kan je in de Wahisstraat in Menen de woning van Marino Punk en Debbie De Cauwer er meteen uithalen. Hun huis deed vroeger dienst als Slagerij Bonte. Waar de toonbank stond, staat nu een kast vol accordeons. Waar het vlees verwerkt werd, vind je de keuken en de living. En de plek waar de dieren binnengebracht werden, werd de vaste repetitieruimte. De garage en de zolder waren geen optie, die staan bomvol. "Och, ik kan niets weggooien, zelfs geen vijsje", lacht Marino. "Met recuperatiehout dat ik verzamelde, herstelde ik de raamkozijnen. Het duurde veel langer dan dat ik een bestelling bij een houthandel zou plaatsen, maar gaf me ook veel meer voldoening. Dat spaarzame heb ik van thuis uit. Mijn peter had gezondheidsproblemen, mijn meter werkte bij een landbouwer. Ze hadden geen gas of warm water, het toilet was buiten. Thuis was mijn vader de enige kostwinner. Ik leerde van kinds af: als het niet versleten is, moet je het niet weggooien. Probeer gelukkig te zijn met wat je hebt. Wil niet altijd het nieuwste of duurste. En wees niet jaloers op wat anderen hebben. Die lessen proberen we door te geven aan onze vier kinderen. We leven heel sober. Veel wat je hier ziet, is tweedehands of komt uit de kringloopwinkel. Debbie knipt en scheert mijn haar en dat van de kinderen, ik het hare. Als je met zes naar de kapper moet... Ik ben bli...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!