24 urenstaking in gevangenis Brugge

Redactie KW

Twaalf gedetineerden in gevangenis Brugge slapen momenteel op de grond. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Annick Lambrecht (sp.a) aan minister van Justitie Koen Geens.

In de gevangenis van Brugge slapen momenteel 12 gedetineerden op matrassen op de grond. Nochtans staan in de Brugse gevangenis 38 cellen leeg. “Het gevolg van een groot personeelstekort. Dit is een zeer gevaarlijke situatie”, zegt Annick Lambrecht.

Op de vraag hoeveel personeelstekort er is, kon geen exact antwoord gegeven worden. Volgens Vlaams parlementslid Annick Lambrecht (SP.A) zou het om ‘tientallen’ gaan. De vrees bestaat nu dat het onveiligheidsgevoel in de Brugse gevangenis nog zal toenemen. “Gedetineerden op matrassen in een volle cel te slapen leggen, is allesbehalve bevorderlijk om de kalmte te bewaren”, aldus Lambrecht. “Het is onbegrijpelijk dat het zo ver is gekomen. 38 cellen in twee vleugels staan gewoon leeg te verkommeren. Er is dringend verandering nodig.”

Deze week zijn er stiptheidsacties om dat personeelstekort aan te klagen. Zo is er donderdagmiddag een vakbondsactie begonnen. Afgevaardigden van de vakbonden staan aan de poort van de gevangenis in Brugge. Voorlopig blijft het bij een prikactie. Vanaf donderdagavond 22 uur gaat een 24 urenstaking in.

(JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier