200 appartementen op site van voormalig vakantiecentrum Zon en Zee

Vakantieproject West Bay wordt opgetrokken uit laagbouwappartementen. © repro TVA
Redactie KW

In Westende is gestart met de bouw van de eerste vakantieappartementen op de site van het voormalige vakantiecentrum Zon en Zee. Het gaat om een familieproject van de familie Dobbelaere. “Er ligt voor Westende een mooie toekomst in het verschiet.”

De site tussen de Essex Scottishlaan, Bassevillestraat en Vakantiestraat kent een lange geschiedenis. In de jaren 70 en 80 organiseerde de mutualiteit CM er met succes familievakanties. Ook scholen trokken ernaar op zeeklassen. Maar toen het succes begon te tanen, kocht de Belgische staat het centrum om er asielzoekers in onder te brengen. Er kwam protest van de lokale handelaars, die door het wegvallen van het vakantiecentrum ook hun inkomsten zagen slinken. Ook het toenmalige bijzonder plan van aanleg liet een asielcentrum niet toe. Daarop besliste de rechtbank dat de Belgische staat de site moest verkopen, wat in de periode 2006-2007 ook gebeurde. Lokale projectontwikkelaars sloegen de handen in elkaar om de site nieuw leven in te blazen.

Uiteindelijk werd de grote verkaveling gesplitst in Zon en Zee Zuid langs de Joseph Matthieulaan, eigendom van de familie Debucquoy, en Zon en Zee Noord. En het is op dat laatste stuk dat nu de familie Dobbelaere, na een traject met onder meer een milieu-effectenstudie en omgevingsvergunning, is gestart met de bouw van de eerste vakantieappartementen.

Samenwerking met hotel

“Het nieuwe project krijgt de naam West Bay en zal in totaal goed zijn voor zo’n 200 vakantieappartementen. De bouw van de eerste 44 is nu gestart”, vertelt Katrien Dobbelaere.

“Vanaf zomer 2020 zijn deze appartementen instapklaar. De verkoop is nu al opgestart. We bouwen geen studio’s. Alle appartementen hebben een of twee slaapkamers en zijn met een oppervlakte van zo’n 65m² tot 78m² comfortabel als vakantiewoning. Ook het aantal bouwlagen is vrij beperkt met twee niveaus en een dakverdieping. Ons belangrijkste doel is hier een echt vakantiegevoel te creëren. We werken ook samen met C-Hotels dat in 2007 op de site haar hotel opende. Zo kunnen verblijvers beroep doen op hun verhuur- en kuisservice, maar evengoed in het hotel ontbijten.” In een latere fase komt er ook een ondergrondse parkeergarage met evenveel parkeerplaatsen als er appartementen zijn. Daarna wordt de verdere ontwikkeling afgewerkt. Er wordt ook nagedacht over het inplanten van een zwembad. “PVL architecten koos voor een hedendaagse vormgeving, waarbij de natuurlijke materialen verwijzen naar het kleurenpalet van de beschermde duinen waar het resort aan grenst”, vervolgt Dobbelaere.

Onze ontwikkeling sluit aan bij de plannen om Westende weer toeristisch op de kaart te zetten

“Er werd geopteerd voor een laagbouw met grote leefterrassen. Samen met de ramen, verspringen deze speels in de gevel. Zo heeft elk appartement zijn eigenheid en geniet iedereen van maximale lichtinval en zicht op groen.”

C-Aparthotel Zon en Zee.
C-Aparthotel Zon en Zee.© LC

Vakantievastgoed zit in de lift, maakt de projectontwikkelaar zich sterk. “Nu de hausse rond de serviceflats wat is afgenomen, lijken vakantieverblijven in het vizier van de investeerders te komen”, gaat Katrien Dobbelaere door. “Door de mogelijkheid om voor korte periodes te verhuren, kan een groter rendement worden bekomen. Het unieke aan deze site is dat de koper volle eigenaar is en ook de volledige autonomie heeft om indien gewenst zelf te verhuren. Er is dus geen sprake van timesharing, erfpacht of beperkt eigen gebruik.” De prijs van de vakantieappartementen start vanaf 135.000 euro. “90 procent van onze appartementen kosten zelfs minder dan 200.000 euro.”

Er wacht Westende wel nog een inhaalbeweging. Vooral Westende-Bad oogt op vandaag niet zo fraai en zelfs een beetje uitgeleefd. “Maar de ontwikkeling van dit vakantieresort sluit naadloos aan bij de plannen van het gemeentebestuur om Westende terug toeristisch op de kaart te zetten”, maakt Dobbelaere zich sterk. “Bijvoorbeeld de dijk wordt volledig heraangelegd. In Middelkerke komt er ook een nieuw zwem- en recreatiebad en ook de bouw van een nieuw casino staat op korte termijn ingepland. Kijk, vijftien jaar geleden zag Nieuwpoort-Bad er niet zo aantrekkelijk uit, maar dat is vandaag compleet veranderd. We zijn alvast erg opgetogen dat de focus van de hele site nu terug kan gaan naar toerisme en recreatie.”

Familieproject

West Bay is een realisatie van de firma Zon en Zee New nv, die een opsplitsing is van het vroegere Zon en Zee. Het is een familieproject van de familie Dobbelaere. De ouders Louis en Christiane ontwikkelen dit resort in samenwerking met hun kinderen Veerle, Katrien en Jan, die samen met hun partners instaan voor de bouw van het project, de verkoop, de verhuur en hotelaccommodatie.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier