103-jarige oud-lerares Flavie Bouckaert overleden in Kortrijk

Flavie Bouckaert werd 103. © Repro NOM
Redactie KW

Afgelopen dinsdag is Flavie Bouckaert op 103-jarige leeftijd in Kortrijk overleden.

Tot vlak voor haar 96ste verjaardag woonde ze nog zelfstandig in haar woning in de Antoon Van Dycklaan in Kortrijk. Ze was ongehuwd.

Flavie werd in volle Eerste Wereldoorlog in Bavikhove geboren in het landbouwgezin van Gustave Bouckaert en Zoë Delaere. Ze was de jongste van zeven kinderen, van wie er twee als kind overleden. De vier anderen trouwden: Maria woonde in Menen, Gerard in Meulebeke, Godelieve in Tervuren en Agnes in Ingelmunster (later Kortenberg). Allen zijn overleden. Er zijn wel nog heel wat (achter)neven en nichten. Ze was 23 jaar toen haar vader overleed. Later is ze samen met haar moeder (die in 1958 overleed) in de huidige Antoon Van Dycklaan in Kortrijk gaan wonen, toen nog de Bondgenotenlaan op grondgebied Kuurne.

Flavie ging op internaat in Moeskroen om Frans te leren en studeerde daarna voor regentes, toen nog niet evident. Getrouwde leraressen moesten trouwens stoppen, maar dat gold dus niet voor haar. Ze begon haar loopbaan aan het Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen maar verhuisde korte tijd later naar het technisch lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, waar ze Frans gaf. Ze is vóór haar 60ste met pensioen gegaan omdat ze naar eigen zeggen plaats wilde maken voor de jongere generatie. Destijds heeft ze zich ook ingezet voor Oostpriesterhulp. Ze was bekend als een lieve vrouw, die als lerares graag gezien was.

Ook na haar pensioen bleef ze actief. Ze ging graag op reis en heeft lange tijd een wandelclub geleid waarmee ze elk weekend op pad ging. Ze was ook nog lid van een leesclub en van een volksdansclub. Bij elke mogelijke gelegenheid stond ze op de dansvloer, nog tot rond haar negentigste. Na een val moest ze noodgedwongen, maar toch wat tegen haar zin naar het rusthuis. Ze vierde er drie jaar geleden haar 100ste verjaardag.

De afscheidsviering heeft plaats op maandag 16 april om 10.30 uur in de kapel van het wzc Sint-Jozef in de Condédreef in Kortrijk.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier