101-jarige Gaston Bruynooghe voor rechter voor klein ongevalletje van vorig jaar

Gaston Bruynooghe is hiermee een van de oudste Belgen die ooit voor de rechter moest verschijnen. © BF
Redactie KW

De 101-jarige Gaston Bruynooghe werd maandagochtend door de rechtbank van Veurne veroordeeld tot het betalen van een boete van 408 euro met uitstel voor een ongeval vorig jaar. Inmiddels diende de eeuweling zijn rijbewijs in bij de politie.

Vier jaar geleden moest Gaston Bruynooghe uit Oostduinkerke zich op 97-jarige leeftijd verantwoorden voor de rechtbank van Veurne na een aanrijding met een fietser. De gewezen ingenieur trok toen gewapend met zijn wandelstok en gedocumenteerd met een situatieschets naar de politierechter. De openbare aanklager vroeg toen om zijn rijbewijs voor altijd af te nemen om zo te vermijden dat er in de toekomst nog meer ongevallen zouden gebeuren. Gaston kon echter de rechter overtuigen. Hij werd vrijgesproken en kreeg de bijnaam ‘Held van de hoogbejaarde autobestuurders’.

Tot voor enkele weken toerde de Oostduinkerkenaar nog rond met zijn wagen

Vorig jaar geraakte Gaston echter opnieuw betrokken bij een ongeval. Nabij het revalidatieziekenhuis De Kei in Oostduinkerke reed de nog steeds gezonde eeuweling tegen de spiegels van een wagen. De schade was gering, maar Gaston moest zich maandagochtend toch weer verantwoorden voor de politierechter. Hij is daarmee een van de oudste Belgen ooit die voor de rechter moest verschijnen. Een ooggetuige zag de 101-jarige man wegrijden. De rechter gaf Gaston maandagmorgen een boete van 408 euro met uitstel en oordeelde dat de man lichamelijk ongeschikt is om nog een voertuig te besturen.

Wagen voor kleinkinderen

Het vonnis brengt weinig emotie bij Gaston naar boven. “Ik diende onlangs mijn rijbewijs in bij de politie. Ja, een beetje met tegenzin. Ik reed al meer dan tachtig jaar rond. Ik moest nog maar twee keer voor de politierechtbank verschijnen. Toen ik zevenennegentig was en nu.”

Toch is Gaston blij dat hij de voorbije jaren nog kon rondrijden. “Vier jaar geleden zei ik dat ik graag tot mijn honderdste met mijn wagen wou rijden. Dat is gelukt. Inmiddels gaf ik mijn wagen aan een van de kleinkinderen.”

Gaston woont samen met zijn vrouw langs de Emile Verhaerenlaan in Oostduinkerke. Binnenkort verhuist het echtpaar naar een assistentiewoning vlakbij het centrum van Koksijde. “Nu ik niet meer in auto rij is het moeilijker om nog ergens te geraken. Straks zullen we veel dichter bij alles wonen.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier