100.000 euro provinciale steun voor zonnepaneelinstallatie in Torhout

Bij de Cambio-auto's en het stadskantoor, waar de zonnepaneelinstallatie op het dak voorzien is: van links naar rechts schepen Elsie Desmet, mobiliteitsambtenaar Christel Casier en gedeputeerde Bart Naeyaert. © Foto JS
Johan Sabbe

Het provinciebestuur verleent in totaal ruim 827.000 euro subsidies aan negen lokale klimaatprojecten. Torhout is bij de gelukkigen. Het stadsbestuur ontvangt 100.000 euro steun voor een coöperatieve zonnepaneelinstallatie op het dak van het stadskantoor, die stroom zal leveren aan onder meer elektrische wagens.

“We zijn heel blij dat ons lokaal klimaatproject Coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit door de deputatie is goedgekeurd voor subsidiëring”, glundert schepen van Leefmilieu en Energie Elsie Desmet. “We begroten dat project op 260.000 euro. Het behelst het zonnesysteem op het dak van het stadskantoor, de aankoop van een elektrisch bedrijfsvoertuig en twee kleinere elektrische stadsauto’s, twee laadpalen en alle communicatie errond. De provinciale steun van 100.000 euro is aanzienlijk. De resterende 160.000 euro zullen we bij de geïnteresseerde inwoners coöperatief inzamelen in samenwerking met de gekozen energiecoöperatie.”

Voor gebouw en auto’s

De voorziene zonnepaneelinstallatie moet stroom leveren aan onder andere elektrische deelwagens. Die voertuigen zullen ingezet worden als dienstwagens voor het stadsbestuur en tegelijk als deelwagens voor de deelnemende coöperanten. “We willen met dit project het systeem van de free-floating uittesten”, legt mobiliteits-ambtenaar Christel Casier uit. “We voorzien zones waar de wagens kunnen ontleend en afgezet worden. Ook gaan we na in hoeverre de free-floating toegepast kan worden in aan elkaar grenzende gemeenten die mee in het project stappen. Andere gemeenten waarmee Torhout sowieso zal samenwerken, zijn Beernem, Oostkamp en Damme. De zonnepaneelinstallatie op het stadskantoor zal stroom leveren aan drie elektrische voertuigen die dus enerzijds als dienstwagen ingezet worden en anderzijds ter beschikking staan van de coöperanten.”

Na 20 jaar verloopt het huurcontract tussen de coöperatie en de stad en wordt de installatie eigendom van het stadsbestuur. De zonnepaneelinstallatie zal de nodige stroom produceren voor het stadskantoor en de wagens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier