1.000 vlaggen voor 1.000 gesneuvelden

Op de foto Danny en Freddy Jones, conservators For Freedom Museum, schepen Jan Morbee en burgemeester Lippens. (Foto DM)
Redactie KW

Meer dan 1.000 jonge Canadese militairen lieten hun leven voor de vrijheid van Knokke-Heist. In 2010 organiseerden de Vrienden van Het For Freedom Museum en de heemkundige kring Cnocke is Hier de actie ‘1.000 Canadese vlaggen voor 1.000 gesneuvelde Canadese soldaten.’ Vandaar de oproep om dit weekend de gevels en ramen opnieuw met 1.000 Canadese vlaggen te versieren.

“Precies 74 jaar geleden beleefden de inwoners van Knokke-Heist zware tijden. In de oktoberdagen 1944 zaten ze volop in de chaos van beschietingen en ontberingen, eigen aan een oorlogsconflict. Dit drama in onze Zwinregio eindigde op 3 november 1944 ten koste van vele burgerslachtoffers en Canadese soldaten”, vertelt conservator van het For Freedom Museum Danny Jones. “Meer dan 1.000 jonge Canadese militairen lieten hun leven voor onze vrijheid. Dit Canadees offer herdenken de gemeentebesturen van Sluis en Knokke-Heist jaarlijks met de Canadese herdenkingsdagen. In 2010 organiseerden de Vrienden van Het For Freedom Museum en de heemkundige kring ‘Cnocke is Hier’ de actie ‘1.000 Canadese vlaggen voor 1.000 gesneuvelde Canadese soldaten’.

Maple Leaf-City

De soldaten liggen begraven op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Adegem. Het succes was enorm en in geen tijd versierden honderden Maple Leaf-vlaggen onze badstad. Ook dit weekend wil Knokke-Heist zich omtoveren tot een echte Maple Leaf-City. Een mooiere hulde aan onze bevrijders van 1944 kan men niet bedenken. Vandaar de oproep om opnieuw de 1.000 Canadese vlaggen vanuit de lade te halen en te versieren op gevels en balkons en zo hulde te brengen aan onze Canadese bevrijders. Canadese vlaggen kunnen bekomen worden in het For Freedom Museum in Ramskapelle aan het gunsttarief van slechts 25 euro.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier