Zware clash tussen ex-burgemeester en fractieleider tijdens eerste zitting Gistel

Redactie KW

Tijdens de installatievergadering van de nieuwe raadsleden kwam het tot een zware confrontatie tussen uittredend burgemeester Bart Halewyck (CD&V) en Open Vld-fractieleider Noël Cordier. De beschuldiging van ‘nepotisme’ zit de liberalen dwars, Halewyck overweegt dan weer klacht in te dienen na een vermeende aantijging aan zijn adres.

Na twaalf jaar in het bestuur te hebben gezeten, moet CD&V nu naar de oppositiebanken in Gistel. Open Vld vormt samen met N-VA en Sp.a een meerderheid. De partij levert met Gauthier Defreyne, zoon van ex-burgemeester Roland Defreyne, de nieuwe burgervader. De installatievergadering verliep vlot, tot de fractieleiders het woord namen.

Voorakkoord opzijgeschoven

Bart Halewyck, uittredend CD&V-burgemeester, opende de debatten. Hij richtte zich vooral tot Open Vld. Hoewel CD&V met liberaal Roland Defreyne een voorakkoord had, zette Roland Defreyne zichzelf op de verkiezingsavond aan de kant om een coalitie te kunnen vormen met N-VA en Sp.a. Zo kon men zijn zoon Gauthier tot burgemeester maken. Hij had na Roland de meeste voorkeurstemmen bij Open Vld.

Tijdens de installatiezitting noemde Halewyck Roland Defreyne steeds “hij, wiens naam ik niet mag uitspreken“. Het is tijdens een openbare zitting echter verboden om een niet-raadslid aan te vallen.

“Dit is kiezersbedrog”

Halewyck zei tijdens de zitting: “Hij zou de waarde van een handtekening moeten kennen. Een getekende overeenkomst moet uitgevoerd worden. Samen hadden we 17 op 23 zetels en zouden we een brede laag van de bevolking vertegenwoordigen. Hij voerde de hele tijd campagne met de slogan ‘nog één keer burgemeester’. Toch neemt hij zijn ambt niet op. Gistel koos duidelijk voor twee personen die nu niet mee zullen besturen (Roland Defreyne en Bart Halewyck zelf, red.).”

Halewyck sprak burgemeester Gauthier Defreyne daarna aan als “Defreyne junior”, waarop de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter Wim Gevaert een eerste keer tussenbeide kwam. Halewyck ging onvermurwbaar door. “Open Vld is een vrouwonvriendelijke partij. Slechts 2 van de 10 verkozenen is een dame. Ook de deelgemeenten van Gistel zijn ondervertegenwoordigd. Niemand uit Zevekote, slechts één iemand uit Moere. Dit is kiezersbedrog, een theaterstuk.”

“Ex-burgemeesterschap aan zichzelf te wijten”

“Ikzelf ben bedrogen door iemand voor wie ik veel respect had en vertrouwen koesterde. N-VA en Sp.a (beiden ex-coalitiepartners van CD&V, red.) gingen er fors op achteruit. Ze vertegenwoordigen nauwelijks de bevolking. Toch pakken ze een schepenambt. Onvoorstelbaar”, aldus Halewyck. In zijn afscheidsinterview in De Zeewacht vorige week gaf Halewyck ook al zijn ongezouten mening over het nieuwe bestuur.

Noël Cordier, fractieleider van Open Vld, nam hierop de microfoon. “Wij maken als grootste partij onze eigen keuzes. Open Vld is al 24 jaar de grootste in Gistel, maar zat de laatste 12 jaar in de oppositie. Dat is pas kiezersbedrog.”

Vergelijking met Kabila

“Het is de verdienste van Gauthier dat hij burgemeester is geworden en in de voetsporen treedt van zijn vader, die al twaalf jaar lang oppositie voert. Dat Halewyck vandaag geen burgemeester is, heeft hij aan zichzelf te wijten. Hij had beter zijn eigen functioneren in de vorige legislatuur in vraag gesteld.”

Ook verwees Noël Cordier naar het interview in De Zeewacht. “Bart Halewyck vergeleek Roland Defreyne vorige week in De Zeewacht met dictators als Kabila en Kim Jong-Il. Kan je nog lager vallen wanneer je een politiek tegenstander linkt aan dit soort regimes?”

Beschuldigd van nepotisme

Cordier: “Eerder beschuldigde Halewyck Defreyne ook al van nepotisme, het begunstigen van familieleden door hen in hoge functies te benoemen. Maar nepotisme is ook dichte familie benoemen in een job aan de gemeente, nietwaar collega Halewyck?”

Voor de ex-burgemeester was de maat vol. Gevaert moest opnieuw tussenbeide komen. Halewyck overweegt een klacht in te dienen tegen Cordier voor valse beschuldigingen. Ann Vandenbroele (Sp.a) pikte in: “Hopelijk is dit betoog van CD&V geen voorbode van verbitterd en gefrustreerd oppositie voeren.”

“Afspraak binnen de fractie”

Wim Aernoudt van N-VA besloot: “Dat CD&V een voorakkoord sloot met Open Vld en toch nog in de oppositie belandt, is gewoon een foute beslissing. Hopelijk stoppen de persoonlijke afrekeningen hier.”

Gauthier Defreyne, die het hoofd koel hield, nam tijdens de zitting het woord niet. “Een afspraak binnen de fractie”, luidde de eenvoudige uitleg. Na de zitting gingen alle raadsleden samen op de foto, al stonden Cordier en Halewyck ver uiteen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier