Zulte wil toetreden tot sociaal verhuurkantoor: “Betaalbaar huuraanbod voor kwetsbare groepen”

Schepen Linda Detailleur zal dinsdag het agendapunt op de gemeenteraad toelichten. © MVW
Redactie KW

Een van de belangrijkste punten tijdens de gemeenteraad van volgende week dinsdag is de toetreding tot het regionaal sociaal verhuurkantoor (RSVK) van Waregem. De gemeente Zulte werkt, in dit geval, dus grensoverschrijdend.

Burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte), met zijn bestuursploeg al een tijdje met de voorbereiding bezig, is bereid al een en ander te verduidelijken. “Met deze toetreding willen wij een extra betaalbaar en kwalitatief huuraanbod voorzien voor kwetsbare groepen“, legt burgemeester Simon Lagrange uit.

Voordelen

“Een sociaal verhuurkantoor huurt woningen op de privémarkt en verhuurt deze vervolgens aan de doelgroep. De basisvoorwaarden zijn dat de woning kwalitatief is, moet voldoen aan de Vlaamse wooncode, én ook betaalbaar is, wat betekent dat een lage huurprijs van kracht is.”

Het systeem biedt verschillende voordelen voor huurder, eigenaar en gemeente

Dit systeem biedt verschillende voordelen: zowel voor de huurder (betaalbaar en kwalitatief huren, huurbegeleiding, huurpremie) en de eigenaar (zekerheid van betaling, fiscaal voordelig, renovatiepremies) als voor de gemeente (verhoging van het aanbod aan kwalitatieve huurwoningen op het grondgebied).

uitstekende werking

“De meeste gemeenten in Vlaanderen werken al samen met een dergelijk verhuurkantoor. In Zulte is dit nog niet het geval. We kiezen ervoor om aan te sluiten bij het SVK van Waregem. De werking van SVK is uitstekend en is momenteel al actief in Waregem , Deerlijk, Anzegem en het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem. Het kantoor heeft 161 panden in beheer en telt zeven personeelsleden”, aldus nog burgemeester Lagrange.

Afwachten

Linda Detailleur (N-VA), schepen van Sociale Zaken en tot eind vorig jaar voorzitster van het OCMW, is vertrouwd met deze materie. Zij zal dinsdag het punt toelichten en ook de goedkeuring van de gemeenteraad vragen.

De minderheidsfractie CD&V laat vooraf niet in de kaarten kijken. Dat blijkt uit een reactie van fractieleider Sally Cosijns. “We hebben deze week donderdag als aanloop naar de volgende gemeenteraad de gebruikelijke commissie”, aldus fractieleider Sally Cosijns. “Ik wil eerst luisteren en afwachten wat daar zal verteld worden. Na de commissie hebben we een vergadering van de fractie. Ik wil eerst mijn groep raadplegen en kan dus over dat punt momenteel geen uitspraak doen”, besluit Sally Cosijns.

Dat betekent dus dat CD&V op de gemeenteraad van dinsdagavond zijn standpunt zal toelichten. (RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier