Zedelgemse schepen Noël Baesens stopt straks met politiek

Voor schepen Noël Baesens is dit zijn laatste legislatuur. © Foto DL
Redactie KW

Schepen Noël Baesens (CD&V-Nieuw) stopt met politiek. “Ik maak graag plaats voor jongere krachten in de partij”, zegt de 67-jarige Aartrijkenaar, die in 1994 in de Zedelgemse politiek stapte.

Het was Jozef Roose, toenmalig vrijgestelde voor ACV in Case New Holland, die Noël Baesens voorstelde ‘om met de politiek mee te gaan’. Noël behaalde in zijn eerste verkiezingen in 1994, 464 voorkeurstemmen en belandde als eerste opvolger voor de gemeenteraad in de OCMW-raad. Bij volgende deelnames zag hij zijn stemmenaantal alleen maar toenemen: 882 in 2000, 1.336 in 2006 en 1.638 in 2012.

“Gewone piot”

Op 1 januari werd de Aartrijkenaar schepen voor Senioren en Advies- en Centrumraden. “Ik droomde er altijd van om schepen te worden”, zegt Noël. “Ik was 21 jaar vakbondsman voor ACV in Case New Holland. Tien jaar was ik er hoofdafgevaardigde. Het is belangrijk dat ook arbeiders van de gemeenteraad deel uitmaken. Het lijkt me niet gezond als alleen mensen met hogere diploma’s in de raad zetelen. De gemeenteraad moet een weerspiegeling van de maatschappij zijn.”

“Als gewone piot stond ik dicht bij de mensen. Als mensen me aanklampten, dan luisterde ik. Luisteren is heel belangrijk. Ik had altijd een boekje bij me, waarin ik de vragen noteerde. Positief of negatief: mensen kregen altijd een antwoord. Meerderheid of mensen van een andere strekking, ik maakte geen onderscheid. Je moet altijd eerlijk zijn. Doe je dat niet, dan hebben de mensen in een gemeente dat snel door. In de gemeentepolitiek sta je tussen de mensen en dat blijft interessant. Het is jammer dat er nu minder kandidaten uit het verenigingsleven zijn. Deze mensen houden de vinger aan de pols en weten wat er in een gemeente echt leeft.”

Mantelzorgpremie

“Mijn grootste voldoening? De invoering van de mantelzorgpremie. Meer dan 500 mensen in Zedelgem krijgen zo’n premie. Mantelzorgers zorgen voor een warme gemeente. Mijn grootste frustratie? Ik kon altijd met iedereen overweg. Voor mij zijn alle mensen gelijk. Wel merkte ik een evolutie. Als mensen met een probleem zitten, dan spreken ze je direct aan. Het hoort zo te zijn…”

Dreigt het zwarte gat na een drukke politieke carrière? “Na het overlijden van mijn vrouw Rosanne sta je anders in het leven. Ik wil reizen met mijn vriendin Monique, ritjes met de koersfiets maken,… Of ik de politiek zal missen? Ik denk het niet…” (DL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier