Wouter Vermeersch is nieuwe fractieleider van Vlaams Belang in Kortrijk

Wouter Vermeersch op de Grote Markt in Kortrijk. © Luc Laverge
Redactie KW

Een verrassing is het niet: de rising star van het Kortrijkse Vlaams Belang, Wouter Vermeersch zal de fractie van de Vlaamsnationalisten in de Kortrijkse gemeenteraad leiden. “Het doel is om constructieve oppositie te voeren als het kan, maar weerbaar te blijven als het moet”, stelt hij.

De installatievergadering van de Kortrijkse gemeenteraad is pas voor volgende week donderdag, 3 januari. Maar Vlaams Belang heeft het huiswerk al afgewerkt. Het lokale partijbestuur heeft beslist om lijsttrekker en lokaal boegbeeld Wouter Vermeersch naar voren te schuiven als fractieleider.

Onze stad heeft nood aan een sterke oppositie“, stelt de kersverse fractieleider. “We willen ons als Vlaams Belang constructief opstellen in dossiers die belangrijk zijn voor alle Kortrijkzanen. Tegelijk willen we met een aantal nieuwe mensen de versterking en vernieuwing van onze partij gestalte geven. In Kortrijk brengen we een sterk en uniek verhaal, waarbij we ook sociaal-economische thema’s aansnijden.”

“Geen megamoskee, dat is duidelijk”

Het stokpaardje van Vlaams Belang Kortrijk blijft uiteraard het verzet tegen de plannen voor de verhuizing van de Atakwa-moskee naar de site-Bio-Planet langs de Brugsesteenweg. “Wij zullen ons weerbaar opstellen in die dossiers van vervreemding in islamisering. De inzet van de komende zes jaar wordt, wat ons betreft, de politieke en juridische strijd rond de geplande megamoskee. Laat ons duidelijk stellen: deze komt er – als het van ons afhangt – niet.”

Wouter Vermeersch is 34 en handelsingenieur van opleiding. Hij begon zijn politieke carrière als medeoprichter van Jong Gezond Verstand, de jongerenbeweging van Lijst Dedecker. In 2016 gooide de Kortrijkzaan zich opnieuw vol op de politieke voorgrond, als trekker van Vlaams Belang. Op 14 oktober raakte Wouter met 2.209 voorkeurstemmen verkozen in de gemeenteraad, maar totaal onverwacht ook vanop de laatste plaats met 4.574 voorkeurstemmen in de provincieraad. Op 20 december 2018 legde Wouter de eed af als provincieraadslid, tijdens de eerste zitting viel hij meteen met de deur in huis.