Wordt schepen Luc Hoflack lijsttrekker van nieuwe lijst InSamenSpraak in Zonnebeke?

© ZB
Redactie KW

Op dinsdag 30 januari wordt het nieuwe politiek project InSamenSpraak voorgesteld, een open lijst van SP.A en onafhankelijken. Eerste schepen Luk Hoflack (N-VA) zou lijsttrekker worden.

Het was al enige tijd bekend dat SP.A Zonnebeke zou opkomen met een open lijst. Het nieuwe project wordt omschreven als “het echte alternatief voor een goed en degelijk bestuur”. De nieuwe beweging krijgt de naam InSamenSpraak. Een naam die SP.A-fractieleider Franky Bryon wil bevestigen, noch ontkennen. “We concentreren ons vooral op de inhoud en wie onze gedachten volgt is welkom”. Hardnekkige geruchten – die ook niet ontkend worden – maken duidelijk dat eerste schepen Luk Hoflack (N-VA) op de lijst zal staan als onafhankelijke. Hij zou de lijst zelfs mogen trekken. Luk Hoflack was na herhaalde pogingen niet te bereiken.

Zijn partij N-VA werd eerder door Open VLD en Onafhankelijken uit Inspraak gestoten, maar ook binnen het N-VA-bestuur was er kommer en kwel. Tot 11 november was het plaatselijke bestuur zelfs geschorst wegens innerlijke twisten. “Door zich op de nieuwe lijst te plaatsen zet Luk Hoflack zichzelf buiten de partij“, klinkt het bij een bestuurslid. Ook oud-burgemeester Dirk Cardoen (N-VA) wordt genoemd als kandidaat op de nieuwe lijst. “Dat klopt niet, maar ik zal wel aanwezig zijn op 30 januari”, vertelt hij. De naam In SamenSpraak lijkt bijzonder goed op Inspraak waar hij medestichter van was.

Eigen sterkte

Bij N-VA wacht men nu af. “Pas dinsdag is er officiële zekerheid”, zegt schepen Michiel Descheemaeker (N-VA). “Iedereen doet wat hij wil. Volgens de partijstatuten moet alles gebeuren in samenspraak. We geloven als N-VA in onze eigen sterkte. Die strategie gaan we niet veranderen. Dus zal er ook een eigen lijst zijn.” We krijgen nu een strijd tussen #Team 8980 (kartel tussen Open VLD, CD&V en onfhankelijken) met lijsttrekker burgemeester Dirk Sioen tegen InSamenSpraak met wellicht lijsttrekker Luk Hoflack, Lijst Passendale met William Doom en N-VA met wellicht Michiel Descheemaeker.

(NVZ)