Woordvoerder Cercle Brugge in de politiek: “Ik moest kiezen tussen CD&V en N-VA”

Carlos Knockaert bij de Frères, waar hij van 1996 tot 2014 directeur was. De groen-zwarte sjaal rond zijn hals verraadt zijn liefde voor Cercle, waar hij persverantwoordelijke is. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Carlos Knockaert, voormalig directeur van de Frères én persverantwoordelijke van Cercle Brugge, prijkt op 14 oktober op de CD&V-lijst. Om Groen-Zwarte zieltjes van bij de Vereniging af te snoepen van N-VA lijsttrekker Pol Van Den Driessche? “Welnee, ik weet zelfs niet hoeveel Cerclefans voor mij zullen stemmen.”

Carlos Knockaert (68) was leerling, wiskundeleraar, adjunct-directeur en schoolhoofd in het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut. Hij leidde de Frères van 1996 tot 2014 en was ook algemeen directeur van de vzw Karel De Goede, die vier scholen in de Brugse binnenstad en het Sint-Pieterscollege in Oostkamp overkoepelt.

In augustus 2014 ging Carlos Knockaert met pensioen, maar deze opa met zeven kleinkinderen zetelt nog altijd in de raad van bestuur van de vzw Basisschool Gruuthuse en doet vrijwilligerswerk in De Zeven Torentjes en bij Integraal. Pikant detail: in januari 2017 volgde hij Pol Van Den Driessche op als persverantwoordelijke van Cercle Brugge. De lijsttrekker van N-VA achtte deze functie niet langer verenigbaar met zijn politieke ambities.

Waarom prijkt u op de CD&V-lijst bij de komende verkiezingen?

Carlos Knockaert: “Iedereen die mij kent, weet dat ik een CD&V’er ben. Ook al had ik tot voor kort geen partijkaart. Zes jaar geleden had CD&V het mij ook al gevraagd, maar toen had de raad van bestuur van de Frères mij aangeraden om het, gezien mijn functie als schooldirecteur, niet te doen. In 2012 koos ik ervoor om nog enkele jaren voort te werken in het onderwijs en niet in de politiek te stappen. De voorbije weken hebben Dirk De fauw en Franky Demon weer aan mijn mouw getrokken.”

“Pol Van Den Driessche is één van mijn beste vrienden. Natuurlijk had hij me liever op zijn lijst gezien”

“Ik heb toegehapt, ook al had ik enige overredingskracht nodig om het fiat te krijgen van mijn echtgenote Marijke De Taeye. Mijn vrouw zei aanvankelijk: op jouw leeftijd treden de meesten uit de politiek, jij wil eraan beginnen en een stap in het onbekende zetten… Het is inderdaad een grote uitdaging. Maar ik heb er echt goesting in en wil de CD&V helpen om opnieuw de burgemeesterssjerp in Brugge te veroveren.”

Welke plaats is u beloofd op de lijst?

Carlos Knockaert: “Er is nog geen plaats vastgelegd, maar ik verwacht iets binnen de eerste vijftien of zestien plaatsen. In feite speelt dat zo geen rol: als Bruggelingen op mij willen stemmen, zullen ze mijn naam op de lijst wel vinden.”

Wil CD&V met u de zieltjes van de Cerclesupporters afsnoepen van Pol Van Den Driessche?

Carlos Knockaert: “Welnee! Ik weet trouwens niet hoeveel Cerclefans voor mij gaan stemmen. Ik draag natuurlijk de Vereniging in mijn hart en ga sinds mijn twaalfde levensjaar naar de matchen van Cercle kijken. Cercle is gesticht door de Frères! Tot aan de scholieren speelde ik middenmidden bij Groen-Zwart. ‘t Is afwachten wat de kiezer beslist. Ik heb een grote kennissenkring, maar betekent dat automatisch dat al die mensen op mij gaan stemmen? Pol is overigens één van mijn beste vrienden. Ik kan mij voorstellen dat hij liever had dat ik op de N-VA-lijst prijkte. Zijn partij heeft het mij ook gevraagd, maar ik moest kiezen. Ik ben een volbloed CD&V’er, Mercedes (Van Volcem van Open VLD, red.) wist dat ze niet met die vraag moest komen.”

Carlos Knockaert bij Pol Van Den Driessche.
Carlos Knockaert bij Pol Van Den Driessche.© Alain Creytens

Pol Van Den Driessche legde zijn functie van persverantwoordelijke bij Cercle Brugge neer, omdat hij die niet verenigbaar achtte met zijn politieke ambities. Zult u dat ook doen?

Carlos Knockaert: “Neen! Pol is lijsttrekker bij N-VA, zijn politieke visie over het stadiondossier kan aanzien worden als partij trekken voor de Vereniging. Mijn functie bij Cercle is onbetaald vrijwilligerswerk en beperkt.”

“Persoonlijk juich ik de plannen van onze buren ik mag hun naam niet noemen of ik moet 5 euro in de pot gooien voor een nieuw voetbalstadion in Sint-Pieters toe. Cercle heeft een nieuw en kleiner stadion voor maximaal 11 à 12.000 toeschouwers, zoals Oostende en zelfs Monaco, nodig. Een verbouwing van Jan Breydel of een nieuw stadion ernaast. Maar ‘t zijn anderen die hierover zullen beslissen…”

Wat moet er beter in Brugge? Wat zijn voor u de politieke prioriteiten?

Carlos Knockaert: “Ik moet eerst verkozen raken, eer ik het woord kan of mag nemen. Maar als de kiezer mij in de gemeenteraad stemt, zal ik zeker mijn verantwoordelijkheid opnemen en zetelen. Er zijn enkele domeinen die mij nauw aan het hart liggen en die om een oplossing smeken. Vooreerst is er de mobiliteit, die loopt niet goed. De scholen in de binnenstad zijn moeilijk bereikbaar met de wagen. Het is toch niet de bedoeling om de scholen en dus de jeugd uit het stadscentrum te verdrijven? Nu al is één op twee inwoners uit de binnenstad een 60-plusser. Om van Brugge een bruisende stad te maken, heb je de jeugd nodig.”

“Er rijden te veel bussen door het centrum. Je zou eens moeten tellen hoeveel bussen er langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk passeren. Die moeten eruit. De oplossing ligt voor de hand: kleine, elektrische bussen zorgen op geregelde tijdstippen voor een verbinding tussen station, Zand en Markt. Daarnaast zijn er uiteraard nog vlotte verbindingen nodig naar de randgemeenten. Zelf ben ik voor een autoluwe, maar geen autovrije binnenstad. En als Brugge een echte studentenstad wil zijn, moet er voor aangepaste ontspanning gezorgd worden voor die studenten. Het Entrepot oogt mooi, maar bevindt zich buiten het stadscentrum, dat na 22.30 uur dood is. Als je wilt dat de jeugd blijft, moet die kunnen uitgaan in Brugge!”

Carlos Knockaert.
Carlos Knockaert.© Davy Coghe

“En dan is er de verkeersveiligheid aan de schoolpoort. Meer verkeerslichten en verkeersborden nabij scholen moeten de weggebruikers beter sensibiliseren, zoals in Gent wel gebeurt. De opleiding van de gemachtigde verkeersopzichters is minimaal, de stad moet daar meer werk in steken. Maar ook de scholen moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, want de politie kan niet overal zijn. Nog niet elke school heeft een schoolvervoersplan. Hoe raak je makkelijk én veilig al fietsend van thuis naar school en terug? Veilige fietsverbindingen en voldoende overdekte fietsenstallingen nabij de scholen zijn een must.”

Onbetaalde schoolfacturen

“Wat ik ook belangrijk vind is een goede seniorenwerking en aandacht voor de kansarmen. Want de armoede stijgt in Brugge. Dat ondervond ik al toen ik nog schooldirecteur was en geconfronteerd werd met een toename van onbetaalde schoolrekeningen. We moesten advocaten inzetten om die bedragen op te vorderen. Maar er zaten steeds meer dossiers bij van gezinnen die de schoolfactuur van hun kinderen echt niet konden betalen. Ook via mijn vrijwilligerswerk bij Integraal stel ik steeds meer kansarmoede vast. Niet alleen bij allochtonen, ook bij autochtone Bruggelingen.”

“Een ander pijnpunt is het welbevinden van de Bruggelingen. Er dient een evenwicht gevonden te worden met het toerisme. Ik begrijp dat Brugge niet zonder toerisme kan, maar de politici moeten meer luisteren naar de verzuchtingen van de bewoners. En dan is er nog Zeebrugge: waar is die bruisende badstad gebleven? Waarom geen zwembad op dit brede strand, dat ‘s winters een ijspiste mag worden…”