Wingenaar Lieven Huys uit Zwevezele mag straks de burgemeesterssjerp dragen

Foto gezin Lieven Huys : van links naar rechts Lander, Lieven, Brigit, Laurens en Robbe.
Redactie KW

Naast goed scoren bij de gemeenteraadsverkiezingen was er voor CD&V nog een verkiezing binnen de verkiezing. De voorkeurstemmen van Tom Braet, Lieven Huys en Hedwig Kerckhove zouden uitwijzen wie binnen enkele jaren burgemeester Hendrik Verkest zal opvolgen als burgervader. Lieven Huys haalde het ruim met 2.332 voorkeurstemmen.

“Alle drie zijn ze bekwaam en hebben ze een behoorlijke staat van dienst in het Wingense bestuur. De mensen praten er nu al over, zullen de Zwevezelenaars ook voor iemand van Wingene stemmen? Wordt voor het eerst een Zwevezelenaar burgemeester van de fusiegemeente? Heeft Tom meer kans, omdat hij de enige kandidaat-burgemeester in de deelgemeente Wingene is? Zoveel kiezers, zoveel meningen“, klonk het uit de mond van burgemeester Hendrik Verkest tijdens de lijstvoorstelling van CD&V in juni van dit jaar.

Geen spanningen

De keuze viel afgelopen zondag dus op de 45-jarige Zwevezelenaar Lieven Huys, al 24 jaar gemeenteraadslid waarvan de jongste 9 jaar als schepen. “Het werd een lange campagne voor ons drie, maar er waren geen spanningen, elk ging zijn eigen weg”, vertelt Lieven Huys, die zelf zegt dat hij er altijd rustig bij bleef. Zondag laatstleden werd de spanning iets groter, toch ging hij met zijn vrienden na de middag al zijn borden wegnemen, zodat alles was opgeruimd tegen halfvijf.

Ruime marge

Toen Lieven Huys naar De Wissel trok in de vooravond, werd de druk iets groter en kreeg hij de eerste felicitaties. “Toch werd het me pas duidelijk dat ik gewonnen had na de volledige uitslag. Met een ruime marge heb ik het grootste aantal stemmen gehaald“, zegt Lieven, die toch aangeeft dat hij na 24 jaar politiek goed geïntegreerd is in de gemeente, zowel in Zwevezele als in Wingene.

“Ik kijk al uit naar de taken die een burgemeester krijgt toebedeeld”

“Ik ben een Wingenaar en woon in Zwevezele”, zegt Lieven Huys die vanaf januari eerste schepen zal zijn in de gemeente tot hij dan twee jaar later burgemeester zal worden. “We zijn nu volop bezig met de verdeling van de bevoegdheden van de schepenen. Voorlopig zal ik jeugd, sport en cultuur onder mijn hoede nemen. Toch kijk ik al uit naar de specifieke taken die een burgemeester krijgt toebedeeld.”

Denktank

Familiaal krijgt de toekomstige burgemeester de volle steun van zijn gezin, zeker van zijn echtgenote Brigit Wallecan, en ook zijn zonen. “Eigenlijk ben ik altijd al politiek beziggeweest. Toen ik 24 jaar geleden in de gemeenteraad kwam, was ik zelfs nog niet getrouwd. In mijn gezin zijn ze het gewoon dat ik niet veel thuis ben. Mijn jongste zoon Laurens (12) snapt het nog niet zo goed, mijn oudste zoon Lander (19) volgt het nu wel al en is politiek geïnteresseerd, en ook Robbe (17) ziet het wel zitten”, klinkt het bij papa Lieven. “Ik mag terecht zeggen dat ik volledig ben gesteund door mijn gezin en vooral mijn echtgenote Brigit. Gedurende de hele verkiezingsperiode was ze mijn campagneleidster en toeverlaat. Ze nam het voortouw in mijn campagneteam en mijn denktank, die uit een tiental vrienden bestaat.”

Lieven Huys is heel blij met zijn resultaat en ook met die van zijn collega’s in het schepencollege. “Ik kijk uit naar de verdere samenwerking en naar mijn rol als burgemeester binnen twee jaar.”

Privé

Lieven Huys (45) is getrouwd met Brigit Wallecan en papa van Lander (19), Robbe (17) en Laurens (12).

Loopbaan

Hij is verantwoordelijke transport, logistiek en douane bij Degroote Trucks & Trailers in Zwevezele. Daarnaast is hij al 24 jaar gemeenteraadslid en 9 jaar schepen.

Vrije tijd

Politiek, engagement in verschillende verenigingen, fietsen bij de Omers.

(Joris Defour)