Wim Desender vervangt Gerard Soete in gemeenteraad Middelkerke

Wim Desender gaf eerder al toelichting tijdens de gemeenteraad vanuit het publiek. © MF
Redactie KW

Gemeenteraadslid Gerard Soete (CD&V) stapt op donderdag 21 december uit de politiek. Hij wordt in die hoedanigheid opgevolgd door Wim Desender.

De 70-jarige Gerard Soete uit Westende heeft er een lange politieke loopbaan opzitten. Hij is ruim 42 jaar lid van de toenmalige CVP, waarvan 22 jaar als gemeenteraadslid. Hij zag met Julien Desseyn, Frank Verlinde, Michel Landuyt en Janna Rommel-Opstaele vier burgemeesters de revue passeren. “Het is welletjes geweest, we worden een dagje ouder en een paar zeer competente jongeren staan klaar om de wacht over te nemen”, stelt de steeds joviale en hulpvolle Gerard Soete zich op.

Onbaatzuchtige hulp

Gerard Soete begon zijn loopbaan bij de CVP als sterke hulp bij diverse organisaties. Hij was lid van toenmalige plakploeg en profileerde zich als behulpzame kracht. Geen enkele opdracht was hem te veel. Hij was steeds daar te vinden waar hulp zich opdrong. Zijn onbaatzuchtige hulp en organisatietalent bij de talrijke humanitaire zendingen met Cross to Romania naar het arme Dragonesti Old in Roemenië, zijn werkkracht bij Noord-Zuid Middelkerke en zijn gedrevenheid om in Medios Oostende een handje toe te steken, zijn legendarisch. Waar anderen het van de daken schreeuwen, blijft Gerard Soete de eenvoud zelf. “We doen wat we kunnen en we doen dat graag. Mensen helpen is primordiaal en daar hoeft geen trommelgeroffel bij“, schuift Gerard Soete voor zich uit.

Twee keer diepe ontgoocheling

Dat politiek in het algemeen en gemeentepolitiek in het bijzonder niet altijd dankbaar of leuk is, daar weet Gerard Soete na 42 jaar activiteit over mee te spreken. “Bij de verkiezingen van oktober 1994 gingen we glansrijk in zee met de VLD en zo versloegen we de Stem van het Volk (SVHV). Helaas, doordat Raoul Bouve niet verkiesbaar was, op de lijst van de VLD, kregen we herverkiezingen. We haalden het opnieuw, maar toen Chantal Degels tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad overstapte naar de SVHV, viel alles in duigen en trok burgemeester Frank Verlinde met zijn SVHV, Samen en de SP.A naar een nieuwe legislatuur. Twee keer diepe ontgoocheling, maar vandaag zitten we goed”, besluit Gerard Soete.

Hoe dan ook, met Gerard Soete verlaat een sterk persoon de CD&V-rangen. In de jongste verkiezing van 2012 haalde hij liefst 589 stemmen. Hij werd de nummer vijf van de partij, na Dirk Gilliaert, Lilliane Pylyser-Dewulf, Francine Ampe-Duron en Katrien Claeys.

Gerard Soete wordt opgevolgd door 48-jarige Wim Desender. Hij was in 2012 lijstduwer voor CD&V en haalde toen 499 stemmen. Donderdag legt Wim Desender de eed af tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar. Eerder deze legislatuur viel Wim Desender al meermaals op toen hij in publieke zitting als vertegenwoordiger toelichting gaf vanuit het publiek.

(GKM/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier