Wie doet Kris wat?

Kris Declercq is de grote uitdager bij deze verkiezingen. © (Foto SB)
Philippe Verhaest

39 felbegeerde zitjes zijn er zondag te verdelen. De kandidaten van de zes partijen halen nog één keer hun beste tandpastaglimlach uit de kast om u, beste kiezer, te verleiden om het voor hen juiste bolletje in te kleuren. Of aan te vinken met de stemcomputer, in het geval van Roeselare.

Alle zes de partijen hebben het ongetwijfeld even goed voor met deze stad, maar de strijd lijkt zich toch vooral te focussen tussen CD&V en N-VA. De Vlaams-nationalisten haalden het de vorige keer met 1,18 procent van de christen-democraten, maar werden uiteindelijk naar de zijlijn geduwd, ten voordele van SP.A en Groen. Iets wat zes jaar na datum nog altijd wat piekt, daar in het partijlokaal op de hoek van de Zuidstraat en Patersstraat. Om deze keer wél met de overwinning aan de haal te gaan, werden de grote middelen ingezet bij N-VA. Brecht Vermeulen, lijsttrekker in 2012, duwt de ploeg en de op politiek vlak onbekende Bart Delaere verscheen ten tonele. Een gewaagde zet voor de partij die Roeselare eindelijk wil (mee) besturen.

N-VA lanceerde de ‘onbekende’ Bart Delaere als kopman: toch wel een gewaagde zet voor een partij die wil meebesturen

De opponent is alvast niet min. Toen Kris Declercq in maart 2016 Luc Martens als burgemeester opvolgde, had de man waarschijnlijk zelf niet durven denken dat hij zó populair zou worden. Tijdens een enquête die deze krant in mei 2017 uitvoerde, bleek dat liefst 42,5 procent de ‘man die getrouwd is met de stad’ de meest bekwame politicus vond. Op de tweede plaats: Brecht Vermeulen met 5,7 procent. De échte en enige enquête met belang wordt uiteraard pas nu zondag afgenomen…

Wie straks zijn intrek ook mag nemen in het Roeselaarse stadhuis, hij krijgt een pak werk op de plank. De knip aan het station moet sowieso onder de loep genomen worden, er moet eindelijk werk gemaakt worden van een ‘masterplan’ voor de Ardooisesteenweg en de mobiliteitskwestie in en rond Roeselare raakt stilaan in haar eigen kluwen verstrikt. Daartegenover staat dat de Roeselarenaar de voorbije zes jaar terecht ‘preus’ is geworden op zijn vernieuwde stad en dat de politiek iets dichter bij de mensen wordt beleefd. Blijft alles bij het oude of krijgen we een aardverschuiving? Nog twee keer slapen.