Waregem 2013/2018: Grootste stoelendans bij oppositie

Redactie KW

De voorbije zes jaar van de legislatuur was zeker het toneel van een stoelendans met komen en gaan van lokale politici. Zij gaven – om professionele redenen of verhuizing – hun zetel in de raadszaal op. Telkens vulde een plaatsvervanger de ‘vacature’ in. Daarmee werd hij of zij beloond voor de inzet voor de partij en het daaraan verbonden geduldig wachten tot een zitje vrij kwam.

Kampioen in dit onderdeel van de lokale Waregemse politiek was N-VA, dat drie nieuwe gezichten naar de politieke arena stuurde: Nancy Vandenabeele verving Xander Pruvoost die verhuisde. Eigenlijk had eerst Youri Putman en vervolgens Mieke Ampe hem moeten opvolgen, maar die weigerden allebei. Boegbeeld Heidi Vandenbroecke verliet het halfrond, eveneens omdat haar job het niet toeliet zich verder te profileren als raadslid van N-VA. In haar plaats kwam Thea Mestdagh. Lijsttrekker van de vorige verkiezingen voor N-VA Ellen Devriendt, die in oktober 2012 de meeste voorkeurstemmen haalde voor haar partij, werd opgevolgd door Bernard Loosveldt die voor 14 oktober toch wel een van de blikvangers is op de lijst.

In 2013 verloor N-VA een van zijn zetels doordat Martine Vandevelde koos voor Lijst Dedecker

Al in het voorjaar van 2013 verloor N-VA een van zijn zes zetels in de raad doordat Martine Vandevelde in het vooruitzicht van de toenmalige Europese en federale verkiezingen koos voor Lijst Dedecker. Sindsdien zetelt ze in de Waregemse raad als onafhankelijke. Zij stelt zich geen kandidaat meer voor de komende verkiezingen. Daarnaast zijn er nog twee verkozen raadsleden Els Deroose en Marianne Verbeke die zich nog voor de eedaflegging van 1 januari 2013 lieten vervangen door Xander Pruvoost en Martine Vandevelde.

Anderlecht

Bij SP.A dat twee zetels telt in de raad, liet de verkozen Guy Adams zich van bij aanvang opvolgen door Veerle Deconinck die in 2015 volgens afspraken binnen de partij zich op haar beurt liet vervangen door M’Hamed Kasmi. In 2017 zou die door zijn job in Anderlecht en zijn verhuizing naar het Brusselse in principe worden opgevolgd door Freddy François, die een loopbaan van meer dan veertig jaar in de Waregemse gemeenteraad had. Maar Freddy was al met pensioen en gaf zijn zetel door aan Tom Demunter. Hij is op zijn beurt nu lijststrekker voor de komende verkiezingen.

Waregem 2013/2018: Grootste stoelendans bij oppositie

Ook Groen, momenteel vertegenwoordigd met één zetel, voerde een personeelswissel door in het halfrond. Geheel volgens afspraak na oktober 2012 kwam in 2015 Inge Vandevelde in de raad als opvolger van Tonny Demuytere. Zij is nu ook lijsttrekker van haar partij. Ten slotte loodste beleidspartij CD&V Bruno Lahousse in de raadszaal. Hij volgde Davine Dujardin op, die om professionele redenen haar ontslag gaf en verhuisde naar Kortrijk.

Vlaams Belang

Met al die zetelwissels, in totaal toch twaalf inclusief de van bij aanvang drie verkozen raadsleden die niet zetelden, was het in de Waregemse gemeenteraad de voorbije jaar wel redelijk druk te noemen. Enkel bij de Open Vld – dat nu een kartel vormt met N-VA – bleef het zes jaar lang onveranderd bij dezelfde twee raadsleden: Xavier Wyckhuyse en Delphine Cloet. Xavier doet weer mee en staat op de derde plaats van het kartel, terwijl Delphine zich geen kandidaat meer stelt. Vlaams Belang had in de huidige legislatuur geen enkele zetel meer, maar voor zondag 14 oktober komt de partij weer op met elf kandidaten.

(DJW)